Oslobođenje 1942.
6

Crveno cvijeće u Drini povodom godišnjice ulaska partizana u Goražde

Piše: E. A.
Sa Mosta Alije Izetgebovića u Goraždu u rijeku Drinu spušteno je cvijeće u znak poštovanja prema žrtvama pokolja na ovom mostu u Drugom svjetskom ratu. Drinom je zaplovilo 76 ruža, što simbolično predstavlja broj godina od ulaska partizana i prvog oslobođenja grada.

Prethodno su brojne delegacije Grada Goražda, kantona, SABNOR-a BiH, antifašisti iz Sarajeva, Starog Grada, Novog Grada, Ilidže, Hrasnice i drugih krajeva BIH položile cvijeće na spomen obilježje podignutom u znak sjećanja na žrtve četničkog pokolja koji je trajao od kraja novembra 1941. godine do 26. januara 1942. godine. Jedan od najzloglasnijih pokolja počinjenih na ovom području prekinule su snage Prve proleterske brigade koje su ušle u Goražde.

Goražde ovaj datum obilježava i kao Dan prvog oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Procjene su da je od kraja novembra 1941. do kraja januara 1942. godine na mostovima i drugim mjestima u Goraždu, Foči i Višegradu, na najsurovije načine ubijeno je oko 8.000 civila.

Predsjednik Udruženja antifašista BPK Goražde Uzeir Živojević podsjeća da veliki broj ubijenih na goraždanskom mostu nikada nije pronađen.

"Mislili smo da je fašizam zauvijek nestao nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu, ali svjedoci smo da još uvijek ima svoje korijene", ističe Živojević.

On je podsjetio i na činjenicu da su pokolj prekinuli pripadnici partizanskih odreda te pozvao na istrajnu borbu protiv fašizma koji se često nazire u djelovanju različitih organizacija koje veličaju ratne zločince.

"I na ovom slučaju se može vidjeti šta je fašizam i zato naše opredjeljenje treba da bude stalna borba protiv njega", kazao je između ostalog u svom obraćanju Mirsad Hajdar, predstavnik SABNOR-a Kantona Sarajevo.

Antifašisti su ovom prilikom istakli da obilježavanje nije samo radi sjećanja već i kao pouka generacijama koje dolaze ali i važnost isticanja historijskih posljedica zlonamjerne politike i strahota rata te u cilju sprečavanja sve učestalijih pojava fašizma i neofašizma na ovim prostorima.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da grad na Drini ima obavezu da čuva i njeguje tradiciju antifašizma zbog zločina koji su u ime te ideologije počinjeni na ovim prostorima.

"Mnogo je sila prošlo ovim gradom, ali nikada kao onda kada su četnici Draže Mihailovića činili genocid nad nedužnim stanovnicima Goražda. Okupljamo se da odamo počast svim nedužnim žrtvama, ali i da iskažemo zahvalnost prema partizanskim jedinicama koje su taj pokolj zaustavile. Na žalost svih nas, a na sramotu onih koji takvo ponašanje podstiču, i danas postoje pristalice fašističkih ideologija. I danas pristalice ovih ideologija BiH svojataju, i danas postoje određene snage koje su protiv nje, koje pokušavaju da izjednače zasluge antifašista, patriota i pripadnika raznih zločinačkih i izdajničkih formacija. Zločinac čije ime još uvijek odjekuje na ovome mostu je i Draža Mihailović koji je optužen i osuđen za zločine prvenstveno u Foči i Goraždu", kazao je Ramović.

On je istakao da se Goražde sa poštovanjem sjeća svojih oslobodilaca i svih onih koji su živote položili u borbi za slobodu.

"Iako smo svjedoci teške i krvave prošlosti, dužni smo kao odgovorni i humani ljudi njegovati zajedništvo i poticati na mir, jer samo u miru BIH može da da svoj maksimum i da umjesto junaka u ratu iznjedri naučnike, umjetnike, sportiste i druge ugledne članove svjetskoga društva. Danas i sa ovoga mjesta mi opominjemo svijet da se ovakva tragedija više nikada i nikome ne ponovi. Želimo da vjerujemo u bolje sutra i da se borimo za budućnost naše djece", poručio je Ramović.

Brojne delegacije danas su obišle partizansko groblje u Kolijevkama a cvijeće je položeno i na spomenik poginuloj djeci ispred Centra za kulturu, ali i drugim mjestima.