BiH
1

Crveni meteo alarm upaljen za skoro cijelu BiH, od petka zahlađenje

Piše: N. Jamaković
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Crveni meteo alarm danas je na snazi za većinu područja u Bosni i Hercegovini, a izuzetak su jedino područja Livna, Foče i Trebinja, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Podsjetimo, crveni meteo alarm je na snazi kada je vrijeme, zbog visokih temperatura, koje su iznad maksimalnih srednjih temperatura, izuzetno opasno. U takvim slučajevima su moguće velike štete i nesreće na velikom području i to su u većini slučajeva opasne po život, a požar koji bjesni u Jablanici se može dovesti u direktnu vezu sa visokim temperaturama.

Iz Zavoda stoga preporučuju građanstvu da se često informiše o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima, te da slijede naredbe i savjete državnih tijela i da budu spremni na vanredne mjere.

Klimatolog Željko Majstorović za Klix.ba kaže da starijim osobama i hroničnim bolesnicima nikako nije preporučljivo da izlaze vani na ovim visokim temperaturama, kao i da svi ostali trebaju biti na oprezu.

"Ovako visoke temperature kao danas moguće su još sutra, nakon čega će uslijediti zahlađenje koje će uz naoblaku biti značajnije za vikend. Ipak, već od naredne sedmice će temperatura ponovo rasti, ali ne očekujemo da će biti kao prošlog ponedjeljka, kada je bila blizu rekorda. Inače, druga polovina augusta će biti nešto svježija nego prva i sa nešto padavina, ali će te padavine biti znatno ispod višegodišnjeg prosjeka u ovom mjesecu, što znači da ih neće biti ni blizu dovoljno", rekao je Majstorović za naš portal.

On, međutim, podsjeća da je ljeto prošle godine bilo znatno toplije nego ove godine, te da su tada obarani i rekordi kada je riječ o temperaturama. Ove godine ni u jednom mjestu u BiH takav rekord nije oboren.

"Za ovo ljeto se ipak može reći da je poprilično sušno i sa malo padavina, a to će se, eto, nastaviti i do kraja augusta. Zbog toga treba voditi računa o potrošnji vode", zaključio je Majstorović.