BiH
0

I danas paklene vrućine, crveni meteo alarm u jednom dijelu BiH

Klix.ba
Pred nama je još jedan vreo dan, a za pet regija u BiH (Bihać, Banja Luka, Prijedor, Višegrad i Mostar) uključen je crveni meteo alarm što znači da su vremenske prilike opasne po zdravlje.

U 8 sati jutros u Mostaru je izmjereno čak 27 stepeni celzija dok su u ostalim gradovima zabilježene sljedeće temperature: Bugojno, Goražde, Sokolac i Srebrenica 17, Ivan Sedlo i Sarajevo 18, Kupres 19, Bihać i Tuzla 20, Banja Luka, Livno, Sanski Most, Zenica i Zvornik 21, Bijeljina, Doboj i Stolac 22, Čapljina 24, Gradačac i Trebinje 25 i Neum 26 stepeni celzija.

Vrijeme slično jučerašnjem, kada se živa na termometru pela i do 40 stepeni celzija, preovladavat će u većem dijelu zemlje i danas, prognoze su meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Bit će sunačno i vruće, a najviša dnevna temperatura kretat će se između 33 i 39 stepeni celzija. Osvježenja nema ni narednih dana kada će biti još toplije, a temperature će se penjati i do 41 stepen.

Ljekari, stoga, savjetuju da budete na oprezu i da se ne izlažete suncu od 10 do 18 sati ako ne morate, pijte dovoljno tečnosti, jedite laganu hranu i nosite svijetlu i prozračnu odjeću, a na glavi kačkete, kape, šešire i tamne naočale.