BiH
0

Danas vrhunac toplotnog vala, temperature preko 40 stepeni

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vrhunac toplotog vala u BiH očekuje se danas kada će se temperature penjati i do 42 stepena celzija. U većem dijelu zemlje na snazi je crveni meteo alarm, što znači da je vrijeme zbog visokih temperatura izuzetno opasno po zdravlje.

Paklene vrućine danas će dostići svoj maksimum. Stoga, meteorolozi i liječnici savjetuju da se bez potrebe ne izlazi iz kuće, da se unosi dosta tečnosti, najbolja je voda, te da se jede lagana i svježa hrana.

Već sutra će usljed razvoja oblačnosti temperature biti nešto manje dok se osvježenje u vidu padavina očekuje u noći s petka na subotu.

Oblačno sa slabom kišom nastavit će se i tokom vikenda kada će najveća dnevna temperatura biti do 25 stepena celzija, na jugu do 32. Kiša će u većem dijelu zemlje prestati već u nedjelju, ali će vrijeme i dalje biti ugodno.

Kakve vrućine su zahvatile našu zemlju govori podatak da je BiH jučer bila najtoplija zemlja u Evropi. Mostar je bio najtopliji evropski grad s temperaturom od 40,6 stepeni, dok je u Banjoj Luci, Zenici, Neumu mjereno 40 stepeni celzija.