BiH
0

Crnogorska Narodna stranka za otvaranje konzulata u Banjoj Luci

SRNA
Crnogorska Narodna stranka u potpunosti podržava inicijativu premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika o uspostavljanju specijalnih veza sa Crnom Gorom, i u vezi s tim mu predlaže otvaranje konzulata Crne Gore u Banjoj Luci.

Portparol Narodne stranke Slaviša Guberinić izjavio je za Srnu da je ova stranka i ranije pozivala vlast u Podgorici da otvori konzulat u Banjoj Luci, naglasivši da će to svakako biti njen prioritet, ako bude mogla da utiče na spoljnu politiku Crne Gore.

"Mislimo da je Crna Gora prva trebala da ponudi RS sporazum o specijalnim vezama, ali nije problem što je to prva uradio RS", rekao je Guberinić.

On je istakao da je u ovom trenutku najvažnije da Dodikova inicijativa naiđe na razumijevanje kod crnogorskih zvaničnika i da sporazum o specijalnim vezama bude potpisan što prije.

"Imajući u vidu da ćemo jednog dana biti dio jednog političkog ambijenta - EU, zašto se specijalnim vezama Crne Gore i RS ne bi pripremili za taj  trenutak, kako bi ga spremno dočekale", smatra Guberinić.

Dodik je rekao da će RS predložiti Crnoj Gori uspostavljanje specijalnih veza. On je istakao da RS planira da takav sporazum realizuje i sa Hrvatskom. 

Premijer RS-a je naveo da je uspostavljanje specijalnih odnosa sa susjedima u skladu sa Ustavom BiH i da obezbjeđuje niz konkretnih povoljnosti i građanima RS i susjednih država.