BiH
7

Crnadak: Zašto vlast RS-a nije objavila rezultate referenduma?

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) smatra da je ispravna odluka Ministarstva odbrane BiH da se odobriti učešće jednog broja pripadnika Oružanih snaga BiH na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci.

"Ta odluka je u skladu s zakonom i jedina je koja se i mogla donijeti, jer bi sve drugo bilo potpuno pogrešno. Drago mi je da će Oružane snage BiH-Treći pješadinski puk (RS) učestvovati u obilježavanju Dana RS-a i posebno u polaganju vijenaca, jer bi taj događaj bio nezamisliv bez njihovog prisustva. Zato mislim da se radi o dobroj odluci", rekao je Crnadak Feni.

Ukazao je i da je u javnosti RS-a prisutna ogorčenost i nezadovoljstvo jer još uvijek nisu objavljeni rezultati u septembru provedenog referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, koji je kao neustavan osporio Ustavni sud BiH.

"Iako je 99 posto građana koji su izašli na referendum podržao taj datum, vlast u RS-u ni tri mjeseca nakon toga nije objavila njegove rezultate. U takvoj situaciji, kada još uvijek nisu objavili rezultate referenduma, dobra je vijest učešće pripadnika Oružanih snaga BiH 8.i 9. januara u Banjoj Luci", rekao je Crnadak.

Ministarstvo odbrane BiH najavio je danas da će odobriti učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH – bend Banja Luka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine, između ostalog na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS, NOR-a i civilnim žrtvama rata.