Osudio izjave
0

Crnadak: Spreman sam otvoriti temu troškova u MVP-u pa i troškova Damira Arnauta

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se parlamentarcima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u povodu spekulacija o njegovim putovanjima.

Crnadak je zamolio sve zastupnike da ga ne pokušavaju posvađati s Parlamentarnom skupštinom BiH s obzirom na to da on uvažava sve parlamentarce. Kako kaže, on nije nijednom bio u Sarajevu, a da je izostao sa sjednice Zastupničkog doma PSBiH.

Potvrdio je da je rijetko kada bio prisutan na sjednicama Komisije za vanjske poslove PSBiH, ističući kako se na dnevnom redu te komisije najčešće nalaze tačke koje imaju veze s pomoćnicima ili sekretarom Ministarstva vanjskih poslova BiH. Kako kaže, u narednom periodu potrudit će se da više prisustvuje sjednicama.

On smatra da je ovo jedinstven slučaj u svijetu, odnosno da se o ministru vanjskih poslova raspravlja iako nije napravio nikakav skandal, prekoračio budžet ili uradio nešto nepravilno. Poručio je da uopće nije problem da se raspravlja o efektima njegovih putovanja te da bi bilo dobro imati raspravu o vanjskopolitičkom stanju naše zemlje.

Crnadak je kazao da je u istupima zastupnika Damira Arnauta (SBB) osjetio ambiciju da on bude ministar vanjskih poslova BiH, poručujući kako to ne treba ići preko njegovih leđa, jer se zna kako se postaje ministar.

On je rekao da je spreman otvoriti temu efekata putovanja, ali da će se u tom slučaju otvoriti efekti svih putovanja u MVP-u, uključujući i 520 hiljada KM, koliko je koštao angažman Damira Arnauta. Osudio je izjave zastupnice Milice Marković (SNSD) kao paušalne.

Istakao je da MVPBiH nijednom nije prekoračilo budžet i da je on aktivno radio na evropskom putu zemlje. Kako kaže, neprovođenje utvrđene vanjske politike je tema o kojoj treba razgovarati. On je rekao da MVPBiH prati Predsjedništvo BiH, ali da ni na koji način ne poništava stavove drugih institucija.