{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak razgovarao sa predstavnikom State Departmenta tajnikom Yeeom

F
3.9.2015. u 09:59
0
5
Crnadak razgovarao sa predstavnikom State Departmenta tajnikom Yeeom
0
Crnadak razgovarao sa predstavnikom State Departmenta tajnikom Yeeom
Foto: MVP BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak susreo se sinoć sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za Europu i Aziju State Departmenta Brianom Hoytom Yeeom.
Ministar Crnadak je istaknuo da su SAD jedan od glavnih vanjskopolitičkih partnera BiH, te se zahvalio na dosadašnjoj potpori i pomoći u reformskom putu i euroatlanskim aspiracijama BiH.

Ovom prigodom ministar Crnadak je posebno pozdravio odluku Kongresa SAD-a da usvoji Zakon kojim se omogućuje da roba proizvedena u BiH ima povlašteni carinski tretman uvoza u SAD.

Također, ministar Crnadak je upoznao sugovornika o dosadašnjem predsjedanju BiH Komitetom ministara Vijeća Europe. Pomoćnik Yee je izrazio snažnu podršku evrointegracionom procesu BiH, najavio saradnju sa EU u u afirmativnom pristupu prema BiH i njenim evropskim aspiracijama.

Naglasio je da je vrijeme da se sprovedu očekivane reforme, implementiraju sve preuzete obaveze na evropskom putu, pristupi neophodnim izmjenama zakona, te učine dodatni napori u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i privlačenja investicija.

Predstavnik State Departmenta pozdravio je usvajanje Inicijalnog programa reformi i izrazio nadu u skoro usaglašavanje očekivanog mehanizma koordinacije.

Jedna od tema sastanka bila je i aktuelna inicijativa za održavanje referenduma u Republici Srpskoj o povjerenju u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine, kao i nastavak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazan za 10. septembar tekuće godine.

U toku razgovora, sagovornici su se saglasili i da je postignuti Sporazum sa Iranom o nuklearnom programu veoma važan za cijeli svijet, te da je blagovremena implementacija odredbi istog od suštinske važnosti za očuvanje ambijenta povjerenja i opredijeljenosti za dijalog, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: