BiH
0

Crnadak podnio izvještaj Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope (VE) Igor Crnadak danas je u Strazburu učestvovao u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.
Foto: FENA
Foto: FENA
Tom prilikom Crnadak je podnio izvještaj Parlamentarnoj skupštini VE o aktivnostima Komiteta ministara VE pod predsjedavanjem BiH.

Parlamentarce Vijeća Evrope je informirao da je Komitet ministara pod predsjedavanjem BiH brzo reagirao na aktuelnu izbjegličku krizu, te na osnovu stavova predstavnika zemalja članica Vijeća, UNHCR-a i Razvojne banke VE, iznesenih na tematskoj debati koja je održana 15. septembra, usvojio odluku u kojoj se, između ostalog, naglašava potreba suočavanja sa korijenima izbjegličke krize.

Također, u odluci se pozivaju sve zemlje članice da izbjeglice tretiraju u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Crnadak je izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost načinom na koji je izbjeglička kriza utjecala na odnose nekih od zemalja članica Vijeća u regionu jugoistočne Evrope, te sa govornice uputio apel vladama svih zemalja u regionu da rade na spuštanju tenzija i pronalaženju rješenja koja će biti od najboljeg interesa i za region i za izbjeglice.

Crnadak je delegate Vijeća Evrope također informirao da je o izbjegličkoj krizi razgovarao i sa makedonskim državnim vrhom tokom nedavne posjete Makedoniji, te o detaljima posjete Republici Tunis, tokom koje je u fokusu bila politika VE prema susjednim regionima, koja je i jedan od prioriteta bh. predsjedavanja.

Govoreći o aktivnostima Komiteta ministara u oblasti vladavine prava izrazio je posebno zadovoljstvo jer je bh. predsjedništvo Komiteta ministara Vijeća Evrope uspješno okončalo konsultacije sa zemljama članicama o datumu početka potpisivanja Dodatnog protokola na Konvenciju Vijeća Evrope o prevenciji terorizma, te da će događaj na visokom nivou tim povodom biti održan u Rigi 22. oktobra.

Pozvao je sve zemlje članice Vijeća Evrope da potpišu ovaj važan dokument koji se bavi pitanjem tzv. „stranih boraca“.

Crnadak je govorio i o događajima na visokom nivou koji će biti upriličeni u predstojećem periodu, do kraja predsjedavanja BiH Komitetom ministara VE u skladu sa poznatim prioritetima, kao i o aktivnostima zamjenika predsjedavajućeg Komiteta ministara VE u različitim oblastima, aktivnostima na usvajanju budžeta VE, kao i o aktivnostima na planu saradnje VE sa Evropskom unijom i OSCE-om.

S obzirom na činjenicu da posljednji put podnosi izvještaj Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara VE, ministar Crnadak je izrazio zahvalnost Parlamentarnoj skupštini, Sekretarijatu i generalnom sekretaru VE na pruženoj podršci i uspješnoj saradnji sa bh. predsjedavanjem i Komitetom ministara VE, nakon čega je odgovarao na pitanja članova Parlamentarne skupštine VE.

Crnadak se na marginama zasjedanja PSVE sastao sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom i predsjednicom PSVE Anne Brasseur.

Razgovarano je o aktuelnoj izbjegličkoj krizi, saradnji zemalja regiona s akcentom na aktuelne odnose Srbije i Hrvatske, kao i aktivnostima Komiteta ministara VE do kraja bh. predsjedavanja.

Generalni sekretar Jagland i predsjednica PSVE Brasseur su tom prilikom izrazili afirmativnu podršku bh. predsjedavanju Komitetom ministara VE, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.