Susret ministara
23

Crnadak: Kosovo i Albanija nisu uspjeli pokvariti događaj u Sarajevu

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je nakon današnjeg zasjedanja ministara vanjskih poslova SEECP-a žestoko kritikovao postupanje Albanije i Kosova, a koji su odbili doći na današnji sastanak.

Crnadak je izjavio kako je na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova bilo govora o potezima Republike Kosovo i Republike Albanije, a koje su otkazale dolazak u Sarajevo.

"To vam je situacija kada je slon u sobi pa ne možete da ga ne primijetite. Međutim, nisu uspjeli pokvariti događaj. Zahvaljujem se svima koji su došli. Imali smo vrlo dobar i konstruktivan sastanak o dvije najvažnije teme i to kako mi koji nismo u EU što prije budemo tamo i kako da se što prije povežemo i sarađujemo u regionu", kazao je Crnadak.

Istakao je da je druga tema, odnosno saradnja u regionu, znato oštećena bojkotom Kosova i Albanije ističući da je takav pristup pogrešan i da ne doprinosi jačanju regionalne saradnje.

"Mi smo od novembra izloženi sankcijama od Kosova i uprkos tome uputili smo poziv i bili smo spremni da budemo dobri domaćini vjerujući u pravilo da za stolom trebamo tražiti riješenje. Priština je mislila drugačije i to je težak udarac za saradnju u regionu. Napravili su sebi probleme i prije nego su preuzeli predsjedavanje SEECP-om. Nadam se da ćemo u narednom periodu stvari vratiti tamo gdje su bile, odnosno da ukinu takse i da za početak svi sjednemo za stol i razgovaramo", rekao je Crnadak.

Istakao je kako BiH ničim nije inicirala postupanje Kosova i Albanije te da je Priština imala namjeru da učestvuje na ministarskom sastanku i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u subotu izdalo vize ministru vanjskih poslova Kosova i njegovoj delegaciji.

"Dakle, bila je namjera da dođu. Šta se desilo u subotu i nedjelju ja ne znam", kazao je Crnadak.

Što se tiče taksi, on je rekao da je i danas bilo govora o anticivilizacijskim taksama koje je BiH i Srbiji uvelo Kosovo te da je teško zamisliti bilo kakav pomak dok se one ne ukinu.

"BiH to može posmatrati kao sankcije, a ne kao takse. Naš je izvoz manji u odnosu na prošlu godinu za 96 posto. Znači da ga praktično nema. Ako neko misli da će uvođenjem sankcija i bojktom sastanaka napraviti bolju regionalnu saradnju, onda taj neko ima čudan koncept jer stvari ne idu tako", rekao je Crnadak.

Na pitanje da li će predstavnici BiH prisustvovati zasjedanju SEECP-a u Prištini, Crnadak je odgovorio da je još rano o tome govoriti.

"Ako bismo gledali danas i kakva je situacija, onda naravno da nakon njihovog bojkota ni mi nećemo ići tamo. Vrijeme je pred nama da vidimo. Ako bude stanje kakvo je danas, onda nije realno da idemo. Ja mislim da ne samo da ne trebaju ići predstavnici BiH iz RS-a, već niko iz BiH ne treba ići, ako bude stanje kao danas", kazao je Crnadak.

Što se tiče solidarisanja Albanije s Kosovom, Crnadak je kazao da mu to najviše liči na implementaciju najave o tome da će Priština i Kosovo voditi zadjedničku vanjsku politiku.

"Već tada mogli smo naslutiti da to neće donijeti mnogo dobrih stvari regionu. Oni su se sada odlučili da to rade. Mislim da je Tirana pogriješila i ne znam sa čim su se solidarisali. Mislim da je to predstava za unutrašnju javnost Albanije jer koliko čujem nije otkazan dolazak predsjednika Albanije", rekao je Crnadak.

Zaključio je kako ministar vanjskih poslova Albanije koji je objavio da će stati na stranu Kosova nije ni trebao doći u BiH.