Nekorektni potezi
56

Crnadak: Kosovo i Albanija bojkotom dolaska u BiH započele zajedničku vanjsku politiku

D. Be.
(Crnadak, Cakaj, Pacolli) (Foto: EPA-EFE)
(Crnadak, Cakaj, Pacolli) (Foto: EPA-EFE)
Nakon delegacije Kosova, dolazak u BiH na Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) iznenađujuće je otkazala je i Albanija. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak za Klix.ba je kazao da ovo predstavlja implementaciju najavljene zajedničke vanjske politike Prištine i Tirane.
Crnadak je kazao da je delegacija Kosova nedavno podnijela zahtjev za vize i da to govori kako je očigledno postojala namjera da dođu na samit.

"Mi smo zahtjev obradili i izdali vize za Pacollija i njegovu delegaciju. Šta se u međuvremenu desilo zaista ne znam, ali ovo je prvi put od kako sam ja učesnik ovakvih sastanak u okviru SEECP-a i Zapadnog Balkana da se jedan sastanak bojkotuje i svjesno ne dolazi", kazao je on.

Nakon što je Kosovo u novembru prošle godine uvelo sankcije, odnosno stopostotne carine na robu iz BiH i Srbije, ovo je krupan i veoma težak udarac regionalnoj saradnji i popravljanju odnosa u cijelom regionu, smatra naš sagovornik.

Današnja informacija da je i delegacija Albanije otkazala dolazak u Sarajevo 8. i 9. jula je iznenadila i ministra vanjskih poslova BiH.

"Ovo je vrlo začuđujuće i vrlo nekorektno. Ne znam sa čim se oni solidarišu. Mi smo uredno pozvali, u skladu sa standardima SEECP-a, delegaciju Prištine. Ovo što je uradila Albanija jedino mogu zaključiti da se implementira ono što je nedavno najavljeno, a to je da će Priština i Tirana voditi zajedničku vanjsku politiku u narednom periodu. Očigledno je ovo početak implementacije toga", kazao je Crnadak za Klix.ba.

Na pitanje koliko će neprisustvo Albanije i Kosova utjecati na djelovanje Procesa saradnje zemalja Jugoistočne Evrope i kakva se poruka šalje regionalnoj saradnji, prvi čovjek Ministarstva vanjskih poslova BiH odgovara da ovo nije poruka BiH već Evropskoj uniji.

"Mislim da je ovo ozbiljan udarac Procesu saradnje, ali javnost mora znati da ovo što se dešava nije poruka BiH, već EU. Pozive koje smo uputili, zajedno sa vlastima BiH, potpisali su Vijeće za regionalnu saradnju, koje je čisti projekat EU, kao i SEECP. Važno je šta će biti Evropske unije kada su u pitanu bojkoti i neprihvatljiva otkazivanja učešća u regionalnim skupovima", zaključio je Crnadak.