BiH
50

Crnadak: Izgradnja ceste Sarajevo-Podgorica-Tirana ojačat će saradnju BiH i Albanije

Piše: A. B.
Igor Crnadak (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati danas je došao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a između ostalih ga je primio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji je kazao kako se ponovo mora aktuelizirati pitanje izgradnje ceste Sarajevo-Podgorica-Tirana jer će se na taj način BiH i Albanija još više zbližiti i ojačat će se odnosi.

Crnadak je kazao kako je s ministrom Bushatijem najviše razgovarao o ekonomskim odnosima BiH i Albanije te da je potrebno ostvariti napredak u smislu što veće koristi za narode koji žive u dvije zemlje.

"Danas smo razmatrali polje ekonomske saradnje, odnosno o sporazumu o zaštiti stranih investicija koji još uvijek nije na visokom nivou. Vanjskotrgovinska razmjena između Albanije i BiH u prošloj godini je bila blizu 27 miliona eura, dok je ostvareni izvoz iznosio 42 miliona KM, a uvoz iz Albanije u BiH 11 miliona KM. Ovo nam govori da još moramo ojačati ekonomske odnose dvije države, a tome u ovom periodu mogu pomoći i albanski turisti koji će tokom zimske sezone posjetiti bosanskohercegovačke planine. Albanija i BiH se dodatno moraju infrastrukturno razvijati i približavati, a tome najviše u prilog ideja izgradnje ceste Sarajevo-Podgorica-Tirana", rekao je Crnadak i dodao kako je Albanija jedina zemlja (osim zemalja iz susjedstva, op.a.) s kojom BiH ima potpisan ugovor o putovanju s ličnom kartom.

Crnadak je izjavio kako će dvije zemlje dodatno sarađivati i u segmentu približivanja BiH i Albanije Evropskoj uniji.

Ditmir Bushati (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ditmir Bushati (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati je kazao kako mu je posebno drago što je u BiH u trenutku kada je prihvaćena aplikacija za pridruživanje EU.

"Drago mi je što sam ovdje kada se BiH približava EU i želim naglasiti da je Albanija zainteresirana za kultiviranje dobrih odnos s vašom zemljom, a u fokusu toga su građani. Odnosi dva naroda se moraju poboljšati, a političari će uraditi sve da te odnose unaprijede i ojačaju ekonomske odnose. Naši odnosi idu uzlaznom putanjom, a to se pokazuje i pripremom bilateralnih sporazuma koji će ojačati i poboljšati naše veze. Drago mi je što ste pozvali građane BiH da posjete Albaniju te na osnovu statističkih informacija koje smo dobili vidimo da vidimo povećanje broja turista iz BiH. Taj uspjeh je zajednički", rekao je Bushati.

Ministri vanjskih poslova dvije države najavili su za danas otvaranje Počasnog generalnog konzulata Republike Albanije u Sarajevu.