Bilateralni odnosi
9

Crnadak-Duncan: Zapadni Balkan treba održavati snažne veze sa Velikom Britanijom

Piše: A. B.
Alan Duncan i Igor Crnadak (Foto: K. S./Klix.ba)
Alan Duncan i Igor Crnadak
Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak održao je bilateralni sastanak sa Alanom Duncanom državnim ministrom za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije na kojem su razgovarali o predstojećem samitu u Londonu koji će se održati u junu. Crnadak je naglasio da region Zapadnog Balkana paralelno s kretanjem ka Evropskoj uniji treba održavati snažne veze sa Velikom Britanijom.

"Za nas je važno i što je samit u Londonu opredijeljen da visoko na listi prioriteta drži pitanje ekonomske saradnje. Očekujemo dobar samit", rekao je Crnadak.

S druge strane, Alan Duncan je rekao kako će samit u Londonu biti fokusiran na ekonomskoj stabilnosti i sigurnosti te je naveo kako su održani konstruktivni razgovori tokom ovog sastanka.

"Nadam se da će samit u Londonu donijeti određene benefite za region Zapadnog Balkana. Također u njega želimo uključiti i mlade ljude koji su naša budućnost. Oni nisu prošli kroz konflikt, ali vjerujem da se raduju sretnijem i stabilnijem regionu i životu u njemu", istakao je Duncan.

Duncan je čestitao BiH na ostvarenom napretku i obećao da će našoj zemlji nastaviti pružati kontinuiranu podršku. Ponovio je stav da Velika Britanija možda napušta EU, ali ne napušta Evropu ni ovaj region.

Duncan se osvrnuo na "ozbiljan incident", odnosno upotrebu nervnog bojnog otrova u Velikoj Britaniji i odluku o udaljavanju 23 ruska diplomata iz Londona.

"To spominjem prvenstveno jer predstavlja rizik za skoro cijeli svijet i upotreba nečega sličnog na evropskom tlu nije viđena od 1945. godine. Također se zahvaljujem svim zemljama koje su podržale Veliku Britaniju", zaključio je Duncan.