BiH
0

Crnadak dogovorio posjetu sigurnosnih struktura BiH Jordanu

SRNA
Igor Crnadak (Foto: MVP BiH)
Igor Crnadak (Foto: MVP BiH)
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji boravi u Jordanu, dogovorio je posjetu delegacije iz BiH, sačinjene od predstavnika sigurnosnih struktura, jordanskom Specijalnom operativnom trening centru za borbu protiv terorizma.

Crnadak je o situaciji na Bliskom istoku, borbi protiv terorizma, izbjegličkoj krizi i drugim aktuelnim međunarodnim temama danas razgovarao sa jordanskim kolegom Naserom DŽudahom.

Oni su se saglasili da je pojačana saradnja u borbi protiv terorizma i radikalizma temelj izgradnje bolje budućnosti i globalne sigurnosti, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je istakao da BiH ostaje posvećena borbi protiv međunarodnog terorizma i kao članica globalne koalicije za borbu protiv terorizma.

On je ministra spoljnih poslova i iseljeništva Jordana pozvao da posjeti BiH, a prethodno ga je upoznao o spoljnopolitičkim ciljevima i aktivnostima BiH i njenim privrednim mogućnostim. Posebno je istakao perspektivu članstva BiH u EU, što dugoročno podrazumijeva i dalje povećanje ekonomske konkurentnosti, navodi se u saopštenju.

Crnadak je izrazio je zainteresovanost BiH za povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene i generalno intenziviranje ekonomske saradnje između BiH i Jordana, za šta su neophodne i jače bilateralne aktivnosti na predstavljanju privrednih mogućnosti, te je u vezi sa tim dogovorena posjeta delegacije jordanskih privrednika BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH danas se susreo i sa jordanskim kraljem Abdulahom kojem je zahvalio za gostoprimstvo i istakao da je interes BiH da sa prijateljskim Jordanom gradi odnose i saradnju u svim oblastima gdje je to moguće, te je izrazio nadu da će kralj uskoro posjetiti BiH.

U okviru posjete Crnadak je održao predavanje na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova i iseljeništva Jordan. Crnadak će se u nastavku posjete susresti i sa jordanskim premijerom i ministrom odbrane Abdulahom Ensurom.