BiH
0

Ministar Crnadak završio posjetu SAD-u

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, drugog dana posjete Sjedinjenim Američkim Državama, održao je predavanje u Atlantskom savjetu (Atlantic Council) i imao sastanak u Savjetu za nacionalnu sigurnost SAD-a, čime je dana 05.02.2016. godine okončao posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Predavanju održanom u Atlantskom savjetu (Atlantic Council), na temu "Buduća evropska inicijativa“, prisustvovao je veliki broj predstavnika američke administracije, diplomatskog kora, novinara i predstavnika drugih oblasti javnog života Washingtona.

Tokom svog izlaganja, ministar Crnadak je prisutne upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, spoljnopolitičkim prioritetima BiH i ciljevima koje je potrebno dostići u budućnosti. Ministar Crnadak je posebno naglasio značaj predaje aplikacije za članstvo BiH u Evropskoj uniji, do čega bi trebalo da dođe već 15. februara tekuće godine.

Također je napomenuo da nastavak evropskih integracija ostaje opredjeljenje i prioritet svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Ministar Crnadak je govorio i o opredjeljenju za konstruktivnu saradnju sa NATO savezom, pomenuvši i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u operaciji ISAF (International Security Assistance Force) u Afganistanu, uz napomenu da pored snažnog opredjeljenja za sadržajnu saradnju sa NATO savezom, u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus o punopravnom članstvu u istom savezu.

Na kraju predmetnog predavanja ministar Crnadak je podvukao značaj strateškog opredjeljenja Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, te obrazložio važnost afirmativne podrške Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini. Nakon predmetnog predavanja, održan je okrugli sto i otvorena debata u okviru koje su visoki gosti imali priliku da ministru Crnatku postavljaju pitanja.

Nakon predavanja u Atlanskom savjetu, ministar Crnadak je imao sastanak sa dr. Charlesom A. Kupchanom, visokim zvaničnikom Savjeta za nacionalnu sigurnost SAD-a (direktor za evropske poslove). U okviru sastanka, ministar Crnadak je sa sagovornikom razmijenio mišljenja o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, saopćeno je iz press službe Ministarstva vanjskih poslova BiH.