BiH
31

CPCD: Žene su ekonomska snaga bh. društva

FENA
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) večeras je u Sarajevu svečanom večerom i prigodnim druženjem obilježio završetak akcije "Mentoring", čiji je cilj bio povezati žene kojima treba podrška u poslovnom napretku sa ženama koje su već ostvarile uspješnu i zavidnu karijeru.

Akcija je realizirana u prošlom mjesecu kada su odabrane uspješne žene bile mentorice mladim ženama i pomogle im u razmišljanju i kreiranju poslovne budućnosti.

Dragana Grbić-Hasibović iz CPCD-a istaknula je za Fenu da su ovu inicijativu pokrenule povodom 8. marta, Dana žena, vođeni stavom da najbolji poklon za ženu nije ni cvijet ni parfem, već mogućnost da uči i napreduje.

"Odlučile smo pokrenuti program koji će im omogućiti da uče od uspješnih žena. Za samo devet dana, koliko je poziv bio otvoren,
za akciju se priavilo više od 250 žena. Odabrali smo njih 115 iz Prijedora, Sanskog Mosta, Trebinja, Brčkog i dugih bh. gradova", kazala je ona.

Grbić-Hasibović navodi da je svaka mlada žena provela po jedan dan s mentoricom, gdje je mogla vidjeti kako izgleda radni dan uspješne žene. One su im, između ostalog, davale savjete kako najbolje napisati prijavu za posao ili se pripremiti za intervju za posao, kao i životne savjete koji se mogu steći samo iskustvom.

Mentorice su iz različitih bh. firmi, medija, nevladinih organizacija i politike.

"Želimo poslati poruku javnosti da BiH ima zaista veliki resurs - žene koje su uspješne, međutim one nisu dovoljno vidljive", naglasila je Grbić-Hasibović.

Projekt "Mentoring" će biti nastavljen do kraja godine, kada će biti organizirano još susreta mentorica s mladim ženama koje žele izgraditi karijeru.