BiH
333

Čovjek koji je snimio rušenje Starog mosta: Praljka je trebalo dodatno kazniti zbog laganja

Anadolija
Nedžad Kasumović, Mostarac koji je 8. novembra 1993. snimio rušenje Starog mosta, smatra da je zapovjednik Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak zaslužio dodatnu kaznu Haškog suda zbog izjava "da smo mi minirali Stari most".

"Izrečenu kaznu Haškog suda smatram nedovoljnom i niskom. Bili su to zločini velikih razmjera", kaže Nedžad Kasumović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Ovaj Mostarac upisao se u historiju Mostara i Starog mosta 8. novembra 1993. kad je cijeli dan proveo pod granatama snimajući rušenje Starog mosta svojom kamerom. Ta kamera danas je izložena u mostarskom muzeju, a Nedžad nam priča kako je na kraju dana ostao bez baterija. Kaže da je Mostar prethodno bio niz mjeseci pod opsadom, blokadom i bez struje.

Sutradan, 9. novembra 1993. godine, kad je Stari most pao, Kasumović nije mogao nastaviti snimanje.

Te večeri, 8. novembra 1993. Kasumović je dao intervju autoru ovog teksta za tadašnji Ratni studio Mostar. Drhtao je od promrzlosti, bio je bos, u papučama, plakao je za Starim dok je govorio u direktnom radioprogramu. Te večeri kaseta sa snimljenim rušenjem mostarskog mosta je presnimljena i poslana preko Prenja i Glogova za Sarajevo.

"Samo djelomično sam zadovoljan izrečenim presudama. Generalu Praljku bih dao dodatne godine zatvora zlog laganja – on je nas optuživao da smo sami minirali most. To je monstruozno", kaže Kasumović za agenciju Anadolija.

Danas, 20 godina poslije, Nedžad kraj Starog mosta drži motel koji je osvojio brojne nagrade po izboru gostiju za najbolje domaćinstvo.

"Dođu ljudi pa fotografišu moje cvijeće, ali stranci dođu pa pročitaju gore u hodnicima par članaka o meni i onda hoće sa mnom da se fotografišu", kaže.

Nedžadu u BiH nikad nije dodijeljeno nikakvo priznanje ili nagrada za historijski snimak, koji je bio glavni dokaz u Haškom tribunalu u vezi s rušenjem Starog mosta.

"Najveća moja nagrada je ova koju nemam. Moj ti je bio nijet da moj film završi u muzeju, našem, to je Muzej Hercegovine i završio je tamo. Moja kamera, kojom je snimljeno rušenje nalazi se u muzeju, ja sam je dao, to mi je bio cilj", priča ovaj Mostarac.

Povrijedilo ga je i to što ga nisu pozvali na otvorenje, kad je nakon rata Stari most obnovljen.

"Neću halaliti što me nisu pozvali na otvorenje Starog mosta. Povrijedilo me"2, kaže Kasumović.

O Nedžadu Kasumoviću je snimljeno više dokumentarnih filmova u inozemstvu i napisano stotine članaka u inozemnim novinama. No, u BiH je medijski skoro nepoznat.

Danas, dok je gledao izricanje presude, sjetio se 8. novembra 1993. godine.

"Ma ja sam tad bio u šoku, ja sam plakao, krivio se ko bodenik, i ja, i žena, i svi u kući", kaže Nedžad.