{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović, Žarić i Šoljić se izjasnili da nisu krivi

F
2.6.2010. u 10:37
0
1
Čović, Žarić i Šoljić se izjasnili da nisu krivi
0
Čović, Žarić i Šoljić se izjasnili da nisu krivi
Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, direktor Elektroprivrede HZ HB Matan Žarić i predsjednik HZHB Vladimir Šoljić izjasnili su se jutros pred Kantonalnim sudom u Mostaru da nisu krivi po optužnici zbog kaznenog djela zlopotrebe položaja ili ovlasti u slučaju privatizacije kompanije mobilne telefonije Eroneta.
Sud će nakon ovoga izjašnjavanja o krivici predmet uputiti raspravnom vijeću radi zakazivanja glavne rasprave. Također, na glavnoj raspravi bit će izneseni i prijedlozi dokaza.

Po riječima predsjednika Kantonalnog suda Mostar Mladena Jurišića, Čović se trebao sutra u podne izjasniti o spomenutoj optužnici, ali on i njegov branilac Zdravko Raić tražili su da se izjašnjavanje pomjeri dan ranije zbog neodložnog puta, te im je Sud izašao u susret.

Nada Dalipagić, advokatica Vladimira Šoljića, izjavila je novinarima kako u radnjama njenog branjenika nema obilježja kaznenog djela, te da se nada kako će ishod suđenja završit pozitivno za njenu stranku.

Inače, Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je prije petnaestak dana optužnicu protiv predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i još šest osoba koje se terete za nezakonitosti u privatizaciji Eroneta.

Dragana Čovića, koji je 2000. godine bio predsjednik upravnog odbora HPT-a Mostar (današnji HT Mostar), te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Matana Žarića, Nevena Đukića i Ivana Baćka, kao i direktora Marinka Gilju, tereti se da su dionice kompanije mobilnog operatera Eroneta iz tadašnjega HPT-a prebacili tvrtkama Croherc, Alpina Komerc i Hercegovina osiguranje, kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

U međuvremenu je Vrhovni sud Federacije BiH poništio prijenos udjela u Eronetu na tri privatne kompanije te naložio njihov povrat Hrvatskom telekomu Mostar. Trima privatnim tvrtkama isplaćeni su dugovi za izvedene građevinske radove.

Federacija BiH danas je većinski vlasnik HT-a Mostar s 50,10 posto udjela, slijedi T-HT s 39,10 posto, dok Hrvatska pošta ima udio od 5,23, a mali dioničari 5,57 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: