{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protraćeno stotinu miliona maraka 'HT-a Mostar'?

S
19.8.2010. u 21:19
0
7
Protraćeno stotinu miliona maraka 'HT-a Mostar'?
0
Protraćeno stotinu miliona maraka 'HT-a Mostar'?
Državna agencija za istrage izaštitu BiH (SIPA) zatražila je dodatnu dokumentaciju u predmetu Javno preduzeće "Hrvatske telekomunikacije /HT/ Mostar", a istovremeno istragu provodi i Kantonalno tužilaštvo u Mostaru, jer su prijave o nezakonitom radu u ovom preduzeću poslala i tri člana Nadzornog odbora i mali dioničari, javlja RTRS.
I jedni i drugi u svojim prijavama tvrde da je spoj političkog uticaja i "zlatne koke" kakav je "HT Mostar" odnio iz ovog operatera najmanje stotinu miliona KM u posljednjih nekoliko godina.

RTRS podsjeća da organizovanu grupu predvode nekadašnji predsjednik Uprave HT Mostara Slavo Kukić i direktor Stipe Prlić.

Novac se u privatne džepove slijevao preko marketinških agencija iz Sarajeva i Zagreba, a oni su sklapali najveće ugovore sa Federalnom televizijom i to pod ekstremno povoljnim uslovima, što je otkrila i interna revizija HT Mostara, a što je bila osnova za prijave SIPA-i i mostarskom Tužilaštvu.

RTRS navodi da SIPA-i ti dokazi nisu dovoljni pa je zatražila dodatnu dokumentaciju od podnosilaca prijave.

S druge strane mostarsko Tužilaštvo je prijavu proslijedilio finansijskoj policiji koja je već završila izvještaj koji za sada nije poznat javnosti. Tužilaštvo će ga razmatrati početkom sljedećeg mjeseca, a tamo nisu znali da i SIPA radi na ovom predmetu.

Grupa dioničara HT Mostar podnijela je prijave protiv 12 osoba i preduzeća zbog nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama, optužujući ih da su pronevjerili 100 miliona KM.

Korijeni organizovanog kriminala iz Mostara protežu se van granica BiH pa su prijave proslijeđene i hrvatskoj i njemačkoj policiji. U Hrvatkom USKOK-u nisu ni potvrdili, ni demantovali da provjeravaju navode iz prijave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: