Grupa dioničara "HT Eroneta"
0

SIPA-i upućena krivična prijava zbog obustavljanja istrage

SRNA
Grupa dioničara "HT Eronet" Mostar uputila je Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) krivičnu prijavu protiv više osoba iz SIPA-e i Tužilaštva BiH zbog obustavljanja istrage u slučaju tog preduzeća.

Krivična prijava odnosi se i na predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju, za koga tvrde da je preko prijatelja i simpatizera njegove stranke u SIPA-i i državnom tužilaštvu intervenisao za sve prijavljene u slučaju "HT Eronet".

Prijava je podnesene i protiv Slave Kukića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Federalne televizije i bivšeg predsjednika UO "HT Mostar".

Grupa dioničara u prijavi navodi da je Lagumdžija 2001. godine preko Kukića instalirao  kompletnu redakciju FTV-a i postavio svoje "medijske reketaše" Bakira Hadžiomerovića, Sanjina Bećiragića i Zvonimira Jukića  koji su aktivno radili na prikrivanju kriminala u "HT Eronet" Mostar, a istovremeno na medijskim napadima na političke oponente.

"Smatramo da je obustavljanje istrage direktan uticaj na istraživanje i otkrivanje korupcije i kriminala teškog 100 miliona KM u 'HT Eronetu', koji se obustavljanjem istrage i dalje odvija", navodi grupa dioničara i pita se u čijem je to interesu.

Grupa dioničara poručuje SIPA-i da je neozbiljan njihov zahtjev za dostavljanjem dodatnog dokaznog materijala i iskaza u slučaju "HT Eronet" Mostar, navodeći da oni  kao građani nemaju policijska, niti ovlaštenja istražnih organa da "izuzimaju" i SIPA-i dostavljaju dodatnu dokumentaciju bilo kog pravnog lica, niti da uzimaju izjave svjedoka ili osumnjičenih.

"Ovdje je očigledno riječ o političkoj protekciji u državnim institucijama, jer je prvi zadatak SIPA-e da sprovodi istrage, a ne običnih građana koji će još postati krivi jer su se usudili da prijave  organizovani kriminal i korupciju. Dokumentacija koju tražite od nas, sada se krije i uništava, te nam više nije dostupna kao ranije, a prijašnje materijalne dokaze smo predali kantonalnom tužilaštvu, koji je već javno pozvao SIPA-u na objedinjavanje istrage, što su Lagumdžijini ljudi u SIPA-i odbili", poručuje grupa dioničara.
Dioničari "HT Eroneta" izražavaju nadu da će SIPA nastaviti istragu u ovom slučaju, te u saradnji sa  kantonalnim tužilaštvom objediniti istrage, prezentovati rezultate "višemilionske pljačke društvene imovine i  dati ih na postupanje nadležnom tužitelaštvu". 

       Grupa dioničara HT Mostar podnijela je ranije prijave protiv 12 osoba i preduzeća zbog nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama, optužujući ih da su pronevjerili 100 miliona KM, a SIPA je nedavno potvrdila da je obustavila istragu u tom slučaju i zatražila dostavljanje dodatne dokumentacije u vezi s tim.