Turneja po SAD-u
323

Čović u Chicagu obišao Hrvatsku školu, Hrvatski kulturni centar i KUD "Hrvatska loza"

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je s delegacijom svetoj misi u crkvi Sv. Jeronima u Chicagu, nakon čega se susreo s djecom i osobljem Hrvatske škole "Kardinal Stepinac".

Potom se delegacija zaputila ka Hrvatskom kulturnom centru, gdje su bili priređeni svečani ručak i javna tribina. Prije početka same tribine, Čović se upoznao s voditeljima Hrvatske škole, te djelovanjem Kulturnog društva "Hrvatska loza".

U svom obraćanju na tribini, Čović pozdravio je prisutne, te im zahvalio za srdačnu dobrodošlicu. Pohvalio je posebno njihove napore da ojačaju vezu s maticom, kroz očuvanje tradicije, kulture i jezika. Kazao je kako i Hrvati Bosne i Hercegovine nastoje očuvati svoj viševjekovni identitet, te da je neophodno prije svega promijeniti Izborni zakon, kako bi se osjećali u potpunosti ravnopravni ostalim stanovnicima BiH.

Izbor legitimnih predstavnika u vlasti jedan je od preduslova mirnog suživota i napretka na putu ka članstvu u EU, kazao je Čović.

Na javnoj tribini govorili su, između ostalih, generalni konzul BiH u Chicagu Berislav Vujeva, te Valentin Grbavac, šef Kabineta HNS-a u Washingtonu.