Emisija "Otvoreno" na HRT-u
0

Čović: Treća federalna jedinica je neophodna

Sarajevo-x.com
Lidija Korać i Dragan Čović
Lidija Korać i Dragan Čović
Večerašnje izdanje emisije "Otvoreno" HRT-a tematiziralo je Opće izbore u BiH. Ugostili su u studiju predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, a videolinkovima je novinarka Dijana Čuljak razgovarala s Lidijom Korać iz SDP-a BiH, te Rajkom Vasićem iz SNSD-a.

U studiju su uz Dijanu Čuljak, novinarku koja je kazala kako turisti iz BiH besplatno zauzimaju hrvatske plaže pa se izvinila, i Čovića bili još Ivo Lučić iz hrvatskog Instituta za povijest te Davor Stier, izaslanik hrvatske vlade za evroatlanske integracije.

Koraćeva je kazala da je SDP apsolutni pobjednik proteklih izbora u BiH, te da je najmanje važno da li su im hrvatski, srpski ili bošnjački glasovi donijeli tu pobjedu. Važno je, kazala je, naći sad partnere koji su spremni graditi funkcionalnu državu BiH. Na upit voditeljice o ravnopravnosti Hrvata u BiH, Koraćeva je kazala da u BiH niko nije ravnopravan ni pred zakonom, ni pri zapošljavanju, ni u obrazovanju...

Na to je Vasić iz Banje Luke ispalio kako je SDP prevarantska partija koja se služi komunističkim parolama, te je naglasio kako u SNSD-u smatraju da Hrvat treba dobiti poziciju Vijeća ministara, a ukoliko to ne bude slučaj, "onda član SNSD-a, jer je ta partija osvojila najviše glasova u BiH".

Čović je na to kazao da ni u kom slučaju ne namjerava ustupiti poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara Zlatku Lagumdžiji, istaknuvši kako ta pozicija "nije za Dragana Čovića, ali jeste za HDZ".

Koraćeva je potom prokomentarisala kako je postojao dogovor HDZ-a i SDA o izboru gradonačelnika Mostara koji HDZ nije poštovao, a sad očekuje da se poštuje dogovor prema kojem je red da Hrvat bude predsjedavajući Vijeća ministara, na što je Čović rekao kako se ta dva slučaja ne mogu porediti, budući da je mostarski slučaj daleko složeniji.

Tad se priča usmjerila na Željka Komšića i primjedbe da je izabran bošnjačkim glasovima. Čović je u tim trenucima ponavljao kako su Bošnjaci glasajući za Komšića zapravo pomogli HDZ-u, te napomenuo kako je za evropski put BiH neophodna njena reorganizacija u smislu formiranja treće federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, kazavši da u HDZ-u to potenciraju već četiri godine, ali je, eto, sad došlo do punog izražaja. U vezi s tim je istakao kako je prudski proces dobar put za rješavanje ovog pitanja, a nije propustio kazati ni kako je za "Komšića glasalo manje od 1,5 posto nebošnjaka".

Nadovezao se Vasić kazavši kako je u RS-u 50.000 Bošnjaka glasalo protiv SNSD-a, odnosno za Mladena Ivanića, ocijenivši da je namjera Bošnjaka bila da izaberu sva tri člana Predsjedništva, "čime su pokazali kako bi vodili državu, primjenjujući jednonacionalnu diktaturu nad Srbima i Hrvatima".

Pridodao je potom Čović i kako Koraćeva, "uz koju u Sarajevu živi još dva posto Hrvata" ne bi imala posla da je članica HDZ-a, a napravio je i usporedbu prema kojoj je u uredu hrvatskog člana Predsjedništva u vrijeme kad je on bio na toj poziciji bilo 16 Hrvata, dok "u Komšićevom uredu radi samo jedan Hrvat i 15 Bošnjaka".

Koraćeva je još uspjela reći kako je osnovno ljudsko pravo Komšića da se izjasni onako kako on želi, te u skladu s tim kandidira za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Dodala je kako Željko Komšić zastupa hrvatski, ali i ostala dva naroda u BiH, odnosno sve građane naše zemlje.

Ona nije propustila istaći kako je nacionalistička politika ta koja je protjerala Hrvate iz BiH, što su spremno dočekali Lučić, kazavši kako su SDP-ovci krivi za sve što se dešavalo 90-ih i poslije, i Čović, kazavši kako vlast u Sarajevu i Tuzli godinama drži SDP, a u tim gradovima danas živi 1,5 odnosno dva posto Hrvata.