Dragan Čović
0

"BiH se ne može graditi sa dva entiteta i tri naroda"

SRNA
BiH se ne može graditi sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, izjavio je u Čapljini predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"BiH se ne može graditi kada bošnjačke stranke predlažu hrvatskog člana Predsjedništva BiH. BiH se ne gradi onda kada se preglasavaju hrvatski ministri u Vladi Federacije BiH", poručio je Čović sa jučerašnjeg predizbornog skupa HDZ BiH u Čapljini.

On je okupljenima na ovom skupu predstavio strategiju HDZ-a BiH,  dokument koji, kako je pojasnio,  pokazuje kako napraviti ekonomski stabilnu BiH, kako u BiH izgraditi socijalnu osjetljivost,  kako od BiH napraviti pravnu državu, sposobnu za efikasnu borbu protiv korupcije i kriminala.

Čović je ponovio poziv Hrvatima da ne glasaju za kandidata SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te naglasio da mu "više ne pada na pamet" da poziva kandidata HDZ-a BiH 1990 za ovu funkciju Martina Raguža da povuče svoju kandidaturu.

"Ako Raguž nema nacionalne svijesti i dostojanstva neka mu je sretan put te da vidimo kome će moći pogledati u oči 4. oktobra",  rekao je Čović.

Kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto istakla je da HDZ BiH kao prvo i prioritetno pitanje stavlja ustavno i pravno uređenje BiH, saopšteno je danas iz HDZ-a BiH.