Dali dobar osnov za raspravu
0

Čović: Što se tiče Mape puta mi smo rok ispoštovali

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Mislim, bez obzira što će neko kazati drugačije, da su politički lideri ili dio njih ispoštovali obveze Mape puta i bar jedna inicijativa u krajnje razrađenoj formi nalazi se u Parlamentarnoj skupšini BiH, kazao je novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas u Sarajevu odgovarajući na pitanje u vezi s rokovima iz Mape puta koji se tiču provedbe presude u predmetu "Sejdić-Finci".

"Prijedlog dvije stranke, HDZBiH i HDZ 1990, je do kraja razrađen i ne samo na ovoj razini nego i na razini Federacije, dostavljen u parlamentarnu proceduru", kazao je Čović. Dodao je da kao i svaki drugi prijedlog, on svakako podliježe raspravi u Parlamentu "tako da ne vidim ni jednog razloga da neko danas poteže pitanje da mi nismo rok ispoštovali".

"Rok je bi 31. august, mi smo to predali bar dva dana ranije i to prijedlog ne kao hir neke stranke, nego nešto što je već dugo vremena bilo u raspravi i naša procjena da to može biti odbar osnov za raspravu koja će se voditi u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kad dođe rasprava, a mislim da će rasprava biti tek u desetom mjesecu, tad ćemo vidjeti koliko je to dobra osnova ili nije dobra osnova. Ali što se tiče Mape puta, krajnje odgovorno govorim, mi smo rok ispoštovali. Bilo bi možda kvalitetnije da je to potpisalo sedam-osam stranaka, a ne dvije, ali Bože moj", kazao je Čović.

U skladu s rokovima koji su dogovoreni krajem juna na sastanku bh. lidera s predstavnicima EU u Bruxellesu, do 31. augusta trebalo je uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Do tog roka su, pored prijedloga amandmana na Ustav BiH koje su uputila dva HDZ-a, u Parlamentarnu skupštinu BiH stigli i prijedlozi ustavnih amandmani poslanika Milorada Živkovića (SNSD) i delegata Ognjena Tadića (SDS), te Asima Sarajlića, poslanika i predsjednika Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH.