BiH
0

Čović: Sporazum šestorke je nedvosmislen

SRNA
Dragan Čović (Foto: Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Sarajevo-x.com)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je sporazum kojeg su lideri šest političkih stranaka potpisali 28. decembra nedvosmislen, te da nema poteškoće u njegovoj implementaciji.

"Siguran sam da će do kraja januara ono što smo potpisali a tiče se budžeta, zakona o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći te strukture Vijeća ministara BiH biti impelmentirano", rekao je Čović povodom izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će insistirati da se prvo riješi pitanje usvajanja budžeta BiH i zakona a tek nakon toga verifikuje Vijeće ministara.

Čović je istakao da je sporazum lidera političkih partija od 28. decembra vrlo jasan kada je riječ o budžetu.

"Vijeće ministara BiH je proglasio privremeno finansiranje za prvi kvartal ove godine i ne vidim nikakve nejasnoće o tom pitanju", dodao je Čović.

On je napomenuo da je svestan da ima "nekih sitnih nadmudrivanja" kada je riječ o pitanju budžeta, ali da bi bez obzira na to u ovoj sedmici trebalo da budu održane konsulacije sa liderima svih šest političkih stranaka radi dogovora o strukturi novog Savjeta ministara kako bi proces provjere budućih ministara tekao u skladu sa zakonom.

"Tako bi već iduće sedmice imali Vijeće ministara. Što se tiče zakona koje smo dogovorili imali smo raspravu u parlamentu BiH i ne vidim nikakvog razloga da zakon o popisu stanovništva i zakon o sistemu državne pomoći bude izvan procedure", rekao je Čović.

On je rekao da će usvajanjem ovih zakona za mjesec dana biti učinjen značajan napredak i ispunjeni određeni uslovi za evroatlantske integracije BiH. 
"Ako usvojimo izmjene Ustava u skladu sa presudom Sejdić - Finci mi smo neke vidne prepreke završili i siguran sam da se tek tada otvaraju prava vrata za naš rad. Ako BiH zakasni sa kandidatskim statusom uz sve probleme koje EU ima, smatram da će nam to dobro doći da mi neke odnose stabilizujemo ovdje dok se stabilizuju odnosi u EU", rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH napomenuo je da on lično ali i ova stranka zagovaraju stabilnu BiH, koja funkcioniše kao normalna država na Ustavu i ravrnopravnosti sva tri naroda i koja ima evropski put. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će insistirati da se prvo riješi pitanje usvajanja budžeta BiH i zakona o popisu i sistemu državne pomoći kako je dogovoreno na sastanku stranačkih lidera, a da se tek nakon toga verifikuje Vijeće ministara BiH.

"Imajući u vidu razne špekulacije koje su se dešavale oko budžeta, odnosno osporavanja potrebe da se on usvoji ili primijeni onako kako je dogovoreno, mi ćemo morati da insistiramo da se prvo završi pitanje u vezi sa budžetom i zakonima o popisu i sistemu državne pomoći onako kako je dogovoreno da ne bi federalni partneri izašli iz cjelokupnog dogovora, a tek nakon toga će se verifikovati Vijeće ministara BiH", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na sastanku stranačkih lidera postignut dogovor koji podrazumijeva sve ili ništa, odnosno formiranje Vijeća ministara, donošenje budžeta, zakona o popisu i zakona o sistemu državne pomoći.