Pohvalila napore
32

Čović sa predsjednicom Estonije: U BiH svi su predani evropskoj budućnosti

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s Kersti Kaljulaid, predsjednicom Republike Estonije

Tema sastanka bile su evroatlantske integracije BiH, s posebnim naglaskom na preostale obaveze za dobijanje kandidacionog statusa za članstvo u EU, te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informisao je predsjednicu Kaljulaid o napretku BiH na evropskom putu, istakavši potpunu predanost svih političkih aktera u BiH evropskoj budućnosti.

Kazao je, također, kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidacioni status.

Predsjednica Kaljulaid je pohvalila napore BiH kada su u pitanju evroatlantske integracije, te izrazila punu podršku ispunjenju preostalih uslova.

Kako je Estonija 1. jula 2017. preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU, te je kao jedan od prioriteta navela unapređenje evropske otvorene i inovativne privrede razvojem poslovnog okruženja kojim se podržavaju rast i konkurentnost zasnovani na znanju, razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja privrednih odnosa naše dvije zemlje.

Također je izražen obostrani interes za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno povezivanja univerziteta iz obje zemlje.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović zahvalio je predsjednici Kaljulaid na gostoprimstvu i pozvao je u posjetu BiH.