Susret u Sarajevu
665

Čović poručio Sattleru i Nelsonu: Konstitutivnost naroda je sadašnjost i budućnost BiH

B. R.
Čović, Sattler i Nelson (Foto: HDZ BiH)
Čović, Sattler i Nelson (Foto: HDZ BiH)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović danas se u Sarajevu sastao sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom te američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.

Kako su saopćili iz HDZ-a, zajednički sastanak obuhvatio je 14 ključnih prioriteta i socioekonomske reforme na evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i paket EU za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.

Dužnosnici su razgovarali i o Lokalnim izborima te, kako su naveli, poštivanju načela legitimnosti i konstitutivnosti.

"EU put Bosne i Hercegovine je neupitan", kazao je Čović potvrđujući, kako su istakli, evropsku opredijeljenost hrvatskih političkih dužnosnika.

Na tom putu, naglašeno je, Bosna i Hercegovina treba novi zamah kojim će čim prije pristupiti izvršavanju 14 ključnih prioriteta.

Uz to, nužno je pristupiti, kako su potcrtali, zaštiti ustavnopravnog poretka, eliminirajući destruktivna djelovanja koja sve češće pozivaju na negiranje načela konstitutivnosti i legitimnosti.

Na tragu toga, razgovarano je i o Zakonu o sukobu interesa te Visokom i sudskom tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

U svjetlu političkih sporazuma potpisanih u junu 2020. godine, psoebno bitnim je naglašena važnost poštivanja postignutih političkih dogovora čija se implementacija, kako su ukazali, ne smije izbjegavati.

Dijalog političkih predstavnika, istaknuto je, imperativ je za kvalitetnu saradnju ka ostvarenju unutrašnje stabilnosti i vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

"Komentarišući predstojeće izbore, istaknuta je važnost regularnosti izbornog procesa, ali i rastuća zabrinutost povodom rada Centralne izborne komisije (CIK), koje funkcionira u nelegalnom i nelegitimnom sazivu, sve više potičući ozbiljne dvojbe o radu u samom izbornom procesu", poručili su iz HDZ-a.

Po pitanju demokratskih procesa, naglašena je i važnost aktivne participacije mladih. Čović je u razgovoru ponovio da su načela legitimnosti i konstitutivnosti neosporni čimbenici sadašnje, ali i buduće Bosne i Hercegovine.

Legitimno političko predstavljanje, istaknuo je, ključ je stabilnog i inkluzivnog političkog ambijenta kojim Bosna i Hercegovina može dokazati demokratsku zrelost i opredijeljenost evropskim načelima.

Povodom razgovora o ekonomskoj situaciji, dužnosnici su komentarisali i Ekonomski i investicijski plan kojim se predviđaju mjere za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana te snažna međunarodna partnerstva koja doprinose ostvarenju izgradnje razvijene demokratske Bosne i Hercegovine, saopćili su iz HDZ-a.