Veseli se promjenama
99

Čović: OHR će biti izmješten iz BiH ako Schmidt bude vodio politiku Merkel

D. Be.
Foto: HRT (Foto: R. D./Klix.ba)
Foto: HRT (Foto: R. D./Klix.ba)
Lider HDZ-a Dragan Čović najavu dolaska novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, prema njegovim riječima, dočekao je s veseljem.
"Ja se veselim tome da se ugasi ta institucija visokog predstavnika. Drago mi je da dolazi predstavnik Njemačke administracije. Gospođa Merkel je kao kancelarka učinila puno za BiH. Na desetke susreta smo imali u posljednjih desetak godina, pa i ovdje u Zagrebu, i znam dobro kako razmišlja o našoj budućnosti", izjavio je Čović gostujući na HRT-u.

Kaže da je, ukoliko Christian Schmidt u znatnoj mjeri bude vodio politiku koju zagovara kancelarka Merkel, onda siguran da ćemo vrlo brzo dobiti klasičnu transformaciju uloge OHR-a.

"Ja se nadam da će u narednih godinu-dvije OHR biti izmješten iz BiH i da će biti neko zaštitno tijelo izvan okvira Ustava, koje neće utjecati na ustavna određenja u BiH“, izjavio je.

Čović očekuje transformiaciju uloge visokog predstavnika za potrebe Evropske unije.

"Ona je dugi niz godina, posljednjih pet-šest, izgubila svoj smisao. Mislim da se mora transformisati za potrebe EU. Ne možemo dobiti kandidatski status i otvoriti procese pregovora, a istovremeno imate taj paralelni institut vlasti s onim bonskim ovlastima, jer ih neko tumači tako da njima možete smijeniti predsjednika države, nametnuti zakonska rješenja, promijeniti ustav ako treba...", kazao je.

Podsjetimo, jučer je Vlada Njemačke dala zeleno svjetlo da Christian Schmidt i zvanično postane kandidat za visokog predstavnika u BiH.

Cijela procedura bi trebala završiti do marta ukoliko članice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) izaberu Schmidta, a zatim sve potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a.