O kandidaturi
328

Njemački mediji: Schmidt će kao visoki predstavnik vratiti BiH na međunarodnu političku agendu

A. B.
Visoki predstavnik bi trebao riješiti sve probleme u BiH (Foto: EPA-EFE)
Visoki predstavnik bi trebao riješiti sve probleme u BiH (Foto: EPA-EFE)
Danas je Christian Schmidt i zvanično postao kandidat za visokog predstavnika u BiH, nakon što je njegovu kandidaturu potvrdila njemačka vlada na prijedlog ministra vanjskih poslova Heika Maasa. Upravo je ovo danas bila tema pojedinih njemačkih medija.

Naime, njemačka katolička novinska agencija (KNA) ukratko je opisala Schmidtovu kandidaturu navodeći da će na mjesto visokog predstavnika u BiH doći kao bivši savezni ministar poljoprivrede, zatim nekadašnji glasnogovornik CDU-ove sestrinske stranke iz Bavarske – Kršćanske socijalne unije (CSU) čiji je i član, a obnašao je i funkciju državnog parlamentarnog sekretara i trenutno je član Bundestaga od 2018. godine.

Schmidtova (63) kandidatura se odvija u koordinaciji sa međunarodnim partnerima i članovima upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji odlučuje o imenovanju visokog predstavnika.

Dalje se navodi da je u BiH Valentin Inzko (71) aktuelni visoki predstavnik još od 2009. godine te da je prihvatio tranziciju ove dužnosti.

"Završetkom rata u BiH 1995. godine, Daytonskim mirovnim sporazumom uspostavljen je Ured visokog predstavnika u Sarajevu koji će nadgledati provedbu civilnih aspekata tog dokumenta", naveli su iz KNA.

AFP iz Berlina piše također o Schmidtovoj biografiji, kao i o Inzku kojeg će naslijediti te Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je prekinuo rat u BiH, ali kako su naveli, nije riješio njene probleme.

"Uprkos svom napretku postignutom od 1995. godine, Bosna i Hercegovina se suočava s velikim izazovimareklo je ministarstvo. Zemlja je ostala podijeljena i etničke pripadnosti i dalje dominiraju velikim dijelovima javnog života i vkadinog djelovanja. Priznanja o pomirenju prečesto su samo prazne riječi bez konkretnih djela, a nacionalistička retorika predstavlja teret za društvenu klimu", piše AFP.

Shodno navedenom, istaknuto je da je ministarstvo vanjskih poslova vjeruje da će visoki predstavnik i dalje imati značajnu ulogu u rješavanju ovih izazova.

Još jednom je naglašena opredijeljenost zvaničnika koji su kazali da će uz Schmidtovu kandidaturu "Njemačka preuzeti inicijativu za vraćanje BiH na međunarodnu političku agendu".