|

Čović: Nisam kriv zbog toga što se nismo dogovorili

Čović: Nisam kriv zbog toga što se nismo dogovorili
29
F
FENA
11.12.2013. u 16:11
61
komentara
29

dijeljenja
Čović: Nisam kriv zbog toga što se nismo dogovorili Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Ne osjećam se uopće krivim za nepostizanje dogovora mada neki pokušavaju da to i tako prikažu - kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka političkih lidera iz FBiH.
Pojasnio je da je danas održani sastanak bio još jedan pokušaj da se približe stavovi te da su svi lideri prokomentirali dosadašnje susrete o implementaciji presude "Sejdić-Finci".

"Meni je jasno gdje su problemi i pokušavao sam na svakom sastanku da ojačamo povjerenje, a što je ključ uspjeha. Mi danas baštinimo inžinjeringe prethodna dva izbora kada je u pitanju član Predsjedništva BiH, federalna razina, itd. Morat ćemo mijenjati Ustav BiH ako želimo implementirati presudu, ali u svakoj varijanti mi insistiramo na principima potpisanim u Briselu, a koji trebaju osigurati da jedan narod ne bira predstavnike drugom narodu", ponovio je Čović stav HDZ-a BiH.

Komentari pojedinih lidera o neuspjehu sastanka su, dodao je, samo ulaznica za izborni ciklus.

Ponovio je stavove HDZ-a BiH kada je u pitanju izbor i odlučivanje u Domu naroda PSBiH. Riječ je o modelu koji podrazumijeva odlučivanje natpolovičnom većinom prisutnih na sjednici i natpolovičnom većinom u svakom od klubova. Izbor članova Predsjedništva je, istakao je, kompliciraniji.

"I dalje je nama prihvatljiv i indirektni izbor, pa i asimetrija izbora jer je u ovoj zemlji svakako sve asimetrija. Ali, osnovni princip da jedni drugima ne biramo predstavnike mora biti ispoštovan", zaključio je Čović.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...