{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Nisam kriv zbog toga što se nismo dogovorili

F
11.12.2013. u 16:11
29
61
Čović: Nisam kriv zbog toga što se nismo dogovorili
29
Čović: Nisam kriv zbog toga što se nismo dogovorili
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Ne osjećam se uopće krivim za nepostizanje dogovora mada neki pokušavaju da to i tako prikažu - kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka političkih lidera iz FBiH.
Pojasnio je da je danas održani sastanak bio još jedan pokušaj da se približe stavovi te da su svi lideri prokomentirali dosadašnje susrete o implementaciji presude "Sejdić-Finci".

"Meni je jasno gdje su problemi i pokušavao sam na svakom sastanku da ojačamo povjerenje, a što je ključ uspjeha. Mi danas baštinimo inžinjeringe prethodna dva izbora kada je u pitanju član Predsjedništva BiH, federalna razina, itd. Morat ćemo mijenjati Ustav BiH ako želimo implementirati presudu, ali u svakoj varijanti mi insistiramo na principima potpisanim u Briselu, a koji trebaju osigurati da jedan narod ne bira predstavnike drugom narodu", ponovio je Čović stav HDZ-a BiH.

Komentari pojedinih lidera o neuspjehu sastanka su, dodao je, samo ulaznica za izborni ciklus.

Ponovio je stavove HDZ-a BiH kada je u pitanju izbor i odlučivanje u Domu naroda PSBiH. Riječ je o modelu koji podrazumijeva odlučivanje natpolovičnom većinom prisutnih na sjednici i natpolovičnom većinom u svakom od klubova. Izbor članova Predsjedništva je, istakao je, kompliciraniji.

"I dalje je nama prihvatljiv i indirektni izbor, pa i asimetrija izbora jer je u ovoj zemlji svakako sve asimetrija. Ali, osnovni princip da jedni drugima ne biramo predstavnike mora biti ispoštovan", zaključio je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: