BiH
58

Čović: Nisam odgovoran za neuspjeh posljednjih pregovora

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je optužbe da je odgovoran za neuspjeh posljednjih pregovora o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", navodeći da nije "podizao ljestvicu zahtjeva", kako su ga optužili predstavnici bošnjačkih stranaka.

"Nismo podizali ljestvicu, kako se pokušava stvoriti slika u medijima. Pokušaj da nam se stavi 'krst odgovornosti' neće dati rezultate. Ni u svim prethodnim razgovorima nikada nije bilo pokazivanja bilo kakvog hira predstavnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990", rekao je Čović.

Obraćajući se na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se razmatraju prijedlozi amandmana na Ustav BiH u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci", Čović je rekao da se pokušava stvoriti osjećaj da se nešto poklanja hrvatskom narodu, kroz ovu odluku.

"Spajanje kantona u izborna područja je bio prijedlog, prvo, bošnjačkih stranaka. Kroz taj prijedlog nema novih podjela, niti stvaranja trećeg eniteta - to je podvala svima nama. Bošnjaci su to prvo tražili, ali tada su to nazvali samo 'zbrajanje kantona'", rekao je Čović.

On je podsjetio da sporazum iz Brisela od 1. oktobra 2013. predviđa da se u Ustavu BiH definišu dva izborna područja u Federaciji BiH za izbor dva člana Predsjedništva BiH, kao i prinicip da jedan narod ne bira drugom narodu legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH.

"Uvjerili smo se do sada i da u BiH princip 'dva protiv jednog' ne daje rezultate i da od toga nema ništa", istakao je Čović, dodajući da HDZ BiH uvažava ineterese Republike Srpske u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci".

Naglasivši da je do sada dao sve od sebe da dođe do dogovora, Čović je ocijenio da bi bilo poražavajuće "insistiranje međunarodne zajednice na rješenju koje neće zadovoljiti bilo koji od naroda u BiH".