Pojasnio izjave
269

Čović: Nikada nisam rekao da se u mojoj domovini, za koju dajem sve, pravi islamski kalifat

Piše: Er. M.
Foto: H.M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je danas kako je BiH njegova domovina za koju daje sve, ali da državu ne želi graditi kao građansku. On je rekao da nisu tačne tvrdnje kako je u Briselu izjavio da se u BiH pravi islamski kalifat.

Čović je rekao da je Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici usvojilo sve tačke dnevnog reda, posebno ističući tačku koja se odnosila na odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije te dolazak predstavnika Evropske unije u Sarajevo.

"Formalni dokument o završetku tog posla predat ćemo 28. februara predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini i komesaru za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu", rekao je Čović.

On je kazao da je danas bilo govora i o aktiviranju MAP-a kada je riječ o NATO integracijama BiH te da se Predsjedništvo BiH nada kako će već na narednoj ministarskoj konferenciji bit pozitivnih aspekata.

Na pitanje o tome šta misli kada kaže da "svi različito tumače evropski put", Čović je odgovorio da svaki dan dobije pitanje kako vidi Strategiju Evropske komisije u dijelu koji se odnosi na BiH. Kako kaže, svako u BiH bez prava komentariše i analizira taj dokument čak i ako ga nije pročitao.

"Što se tiče članova Predsjedništva BiH, mi smo danas jednoglasno zaključili da ćemo zajedno s predstavnicima Vijeća ministara BiH i drugih institucija predati odgovore na Upitnik EK", kazao je Čović dodajući kako je BiH ispunila sve što je od nje traženo.

Izetbegovićeve izjave dovoljno govore o njemu samom

Priznao je ipak da ostaje otvoreno pitanje aktuelne političke situacije i ambijenta, na čemu se mora raditi u narednom periodu. Čović je rekao da je pročitao Strategiju Evropske komisije i da u njoj piše kako je BiH u prvom planu ukoliko to želi ili u zadnjem ako će raditi kao što je do sada radila.

Ocijenio je da je proces u vezi s odgovaranjem na Upitnik EK tekao sporo i da se BiH mora kretati brže jer posao koji država treba uraditi nije uopće težak i dio je opisa posla političara. On smatra kako BiH ima realnu šansu za kandidatski status iako je BiH formalno zakasnila jer je sav posao trebala obaviti prošle godine.

Novinari su Čovića pitali i kada će Predsjedništvo BiH potpisati ugovor s Islamskom zajednicom BiH, koji je Vijeće ministara BiH prije dvije godine prihvatilo. On je odgovorio da ne zna odgovor na to pitanje jer tematika tog sporazuma nije uopće u planu rada Predsjedništva BiH za ovu godinu.

Što se tiče izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji tvrdi da član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda koči potpisivanje tog sporazuma, Čović je kazao da neće uopće da komentariše Izetbegovićeve izjave, jer svako u svojim izjavama govori dovoljno o sebi.

On je rekao i da su izmišljene izjave kako je u Briselu pričao o islamskom kalifatu, odnosno da on to nikada nije rekao. Kako kaže, volio bi čuti od bilo koga da je u proteklih deset godina uradio nešto što je bilo prilog slabljenju BiH.

"Vrijeme ispred nas iskoristit ću da gradim BiH. Ne građansku BiH, jer znam šta slijedi iza te priče. Mi moramo naći rješenje između građanskog i etničkog. Ne može niko jednom konstitutivnom narodu birati političke predstavnike. Ni ja, a ni predstavnici HDZ-a nisu uradili ništa što ne odgovara evropskom putu BiH i unutrašnjoj stabilnosti", rekao je Čović.

Razumije sve građanske opcije u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a kazao je da su osnova funkcionisanja po Ustavu BiH tri konstitutivna naroda i da se legitimno predstavljanje mora ostvariti na svim nivoima vlasti. Istakao je da je BiH njegova domovina i da za nju sve daje.

"Želim je graditi u uvjerenju da možemo dugoročno napraviti projekt", poručio je Čović.

Uvjeren je da OHR neće ni u snu nuditi rješenja BiH u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva ili bilo kojih drugih zakona. Ističe da Ustavni sud BiH upravo poništava rješenja koja je donio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. On dodaje da je činjenica kako OHR i dalje ima bonske ovlasti, ali da on kao političar ima pravo na svoj stav.

"Dok god neko ima pravo da bude zakonodavna i izvršna vlast, kako ćemo ući u Evropsku uniju? To su stvari koje ćemo sami morati uraditi. Ostalo je nešto više od dva mjeseca da završimo to, a sve možemo završiti u roku od 15 dana ako postoji politička volja", kazao je Čović.

Poručio je kako će se do maja ponašati na način da će se truditi da učini sve kako bi se izmijenio Izborni zakon BiH i da se kod brojnijeg naroda u BiH izgradi razumijevanje kako je nužno uvažiti volju drugih.

"Razumijem sve istinske građanske opcije u BiH. Međutim, smatram da one često služe kao alat nekim drugima. To nešto drugo nije moguće napraviti", kazao je Čović.