{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Čović nigdje ne bi mogao biti državni funkcioner"

S
25.10.2010. u 10:04
0
152
"Čović nigdje ne bi mogao biti državni funkcioner"
0
"Čović nigdje ne bi mogao biti državni funkcioner"
Član Predsjedništva BiH iz Željko Komšić sastao se na Pantovčaku sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, gdje je primio čestitke na izbornim rezultatima i ponovnom izboru u Predsjedništvo BiH i na pridobijanju najvećeg povjerenja glasača u BiH.
Razgovarano je o brojnim temama od zajedničkog interesa dvije susjedne i prijateljske zemlje. Sagovornici su se osvrnuli na poruke koje su glasači uputili na nedavnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u BiH, istakli potrebu što skorijeg formiranja vlasti u BiH na svim nivoima, kao i snažnog iskoraka BiH na euroatlanskom putu.

Komšić je istakao da će stranke sa hrvatskim predznakom kao i Hrvati biti adekvatno zastupljeni u novoformiranoj vlasti, ali da niti jedna stranka u BiH nema ekskluzivitet isključivog predstavljanja jednog naroda, kao što to neke pokušavaju proglašavajući se tzv. "stožernim strankama".

U tom smislu član Predsjedništva BiH je podsjetio da je demokratska evropska praksa da stranka sa najvećim brojem glasova predlaže mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Komšić je naglasio da u svakom slučaju to sigurno neće biti predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako se za to duži period samokandidira, a koji poslije smjenjivanja i izrečene zabrane obavljanja funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, od strane OHR-a, također ima veći broj krivičnih prijava i otvorenih postupaka u toku koji ga diskvalificiraju kao ozbiljnog kandidata za bilo koju funkciju.

Naime, u svakoj iole normalnoj državi i društvu o osobi "takvih kvaliteta" niko ozbiljan ne bi ni razmišljao kao o kandidatu za bilo kakvu javnu funkciju, a naročito ne za funkciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, te ne postoji niti jedan razlog zašto bi suprotna pravila važila i u BiH, objasnio je Komšić.

Predsjednik Josipović se, između ostalog, interesirao o prioritetima koje će BiH sa novom vlasti imati na unutrašnjem i vanjskom planu, mogućnostima postepene promjene aktuelnog Ustava BiH i jačanju kapaciteta državne vlasti u pregovaračkom procesu ka NATO-u i EU. Rečeno je da će se, između ostalog, raditi na usvajanju "evropske klauzule" i drugim poboljšanjima efikasnosti državne vlasti.

Razgovarano je o regionalnoj saradnji, potrebi rektiviranja mehanizama državne saradnje BiH i Hrvatske radi rješavanja otvorenih pitanja i dalje saradnje u okviru NATO-a.

Predsjednik Josipović informisao je člana Predsjedništva BiH o aktuelnoj situaciji u Hrvatskoj i teškoćama sa kojima se suočava aktuelna vlast. Sastanak koji je trajao skoro dva sata, protekao je u vrlo srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, saopćeno je iz kabineta Željka Komšića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: