Sastanak u Mostaru
165

Čović: Nema trgovine hrvatskim interesima, pregovori u Neumu će trajati do postizanja dogovora

R. D.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Lider HDZ-a Dragan Čović susreo se danas u Mostaru s ministrom prometa i komunikacija u Vladi RH Olegom Butkovićem, a na konferenciji za medije bilo je govora i o aktuelnim političkim pitanjima u našoj zemlji.

Čović je na pitanje novinara da li će trgovati "Domom naroda da bi se bi osigurao izbor u Predsjedništvo", kazao da nema trgovine hrvatskim nacionalnim interesima i legitimnim predstavljanjem.

Jednakim tempom treba pregovarati i provesti sve odluke Ustavnog suda i Suda u Strazburu, izjavio je on te kazao da će pregovori u Neumu ovaj put trajati sve do postizanja dogovora.

Ponovio je da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda crvena crta kod svih pregovora.

Butković i Čović nakon sastanka u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Butković i Čović nakon sastanka u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Naš prijedlog provodi sve presude", izjavio je Čović.

Za poziv iz Narodne skupštine Republike Srpske, koji je upućen njemu i Bakiru Izetbegoviću, da se obrate na narednom zasjedanju ovog parlamenta, kazao je da će vidjeti s partnerima kakva je ideja te će se tek tada očitovati.

"Nemam ništa protiv da razgovaramo u bilo kojoj instituciji u BiH da bismo vratili povjerenje u institucije", kazao je Čović.

Butković je kazao kako su se u mandatu "ove" vlade desili brojni projekti između dviju zemalja, a da je preostao još most "Gradiška".

"Tu smo pokazali jednu zrelost, da dvije susjedne države mogu realizirati velike projekte. Mostovi su uvijek povezivali ljude", izjavio je Butković.