BiH
89

Čović: Napad na Stolac je napad i na državu BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović boravio je danas u Stocu. U prostorijama Općine Stolac sastao se s predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH i načelnikom Općine Stolac, Stjepanom Boškovićem.

Sastanku je prisustvovalo i predsjedništvo Općinskog odbora kao i predsjednici svih organizacija HDZ-a BiH Stolac te član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković.

Načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković, upoznao je Čovića sa događajima tokom održavanja lokalnih izbora u tom gradu te ukazao na grube povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, dramatično ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcioniranja u BiH, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Prisutni su osudili ovaj čin gdje se rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih državnih materijala, udaranjem nevinih ljudi odnosno službenih osoba zaduženih za provedbu izbora, direktno opstruiralo pravo građana općine Stolac na demokratsko izražavanje izborne volje, istaknuto je u saopćenju.

"Sve upućuje na to da se radi o još jednom dobro organiziranom i pomno isplaniranom događaju s ciljem opstruiranja demokratskog razvoja BiH u kontekstu približavanja Europskoj uniji. Stoga je napad na Stolac i napad na Državu Bosnu i Hercegovinu i direktna prijetnja njenoj evropskoj budućnosti te zaslužuje odlučnu osudu organizatora i vinovika nemilog događaja i svih onih koji svojim javnim istupima od Stoca žele napraviti grad slučaj", kazao je Čović.

On je dao punu podršku lokalnoj zajednici te naglasio da ne nasjedaju na provokacije kako je neko prodao Stolac za veće interese. Kazao je kako ga žalosti što je kandidat za načelnika Salmir Kaplan posegnuo za agresijom i razbojnistvom, što ne priliči nikome ko je obnašao javne funkcije i ima ambiciju biti načelnik.

Čović je istaknuo kako je ponosan na Hrvate Stoca i sve ostale građane koji nisu nasjeli na provokacije i rušilačke pohode koji su nametnuti Stocu. Na poseban način je iskazao podršku porodicama žrtava ozlijeđenih u nedjeljnom nasilju koji su stradali obavljajući svoju javnu dužnost.

Izrazio je uvjerenje da će nadležne institucije reagirati štiteći ustavnost i vladavinu zakona, jer je napad na službene osobe napad na demokratiju i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Još jednom su pozvane sve mjerodavne institucije da osobe koje su prouzrokovale ovakvo stanje snose posljedice predviđene zakonom, a sve građane u općini Stolac na staloženost te rješavanje nastale situacije mirnim putem kroz državne institucije, naglašeno je u saopćenju.