|

Čović nakon sastanka s Dodikom: Ne postoji nikakav sklad između Izetbegovića i mene

Čović nakon sastanka s Dodikom: Ne postoji nikakav sklad između Izetbegovića i mene
176
Piše: Er. M. - A. Z.
9.10.2017. u 10:30
531
komentara
176

dijeljenja
Čović nakon sastanka s Dodikom: Ne postoji nikakav sklad između Izetbegovića i mene Foto: FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratili su se javnosti nakon sastanka u Banjoj Luci.
Čović je rekao da se s predsjednikom RS-a sastao kako bi ga informisao o potezima kojim bi se institucije učinile funkcionalnim. Podsjetio je da je uslov za sticanje kandidatskog statusa usvajanje seta zakona o akcizama, budžeta i slanje odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Istakao je da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer je naveo Izborni zakon BiH. On je uskoro najavio u parlamentarnoj proceduri izmjene Zakona o RTV sistemu. Još jednom je potvrdio kako ne postoji parlamentarna većina na državnom nivou.

Podvukao je da je veoma teška politička situacija u BiH, a posebno u FBiH, odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB. Kako kaže, za nekoliko dana sastat će se sa predsjednicima Srbije i Hrvatske kako bi se povezali infrastrukturni projekti.

Na pitanje novinara kako komentariše tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o lažnom skladu Bošnjaka i Hrvata, odnosno Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Čović je kazao da ne postoji nikakav sklad između njega i Izetbegovića. Odnosno, da postoji sklad oni bi intenzivno radili.

Dodik je rekao da je na sastanku konstatovano da RS bolje stoji nego prethodnih godina.

"U procentu je manje zaduženje u domaćem proizvodu nego za vrijeme SDS-a i PDP-a. Imamo povećane prihode na različtim pozicijama između 4 i 8 posto, najviši prilivi su u sektoru zdravstva", kazao je Dodik.

Dodao je da je politička situacije stabilna, institucije funkcionišu, da nema razloga da se tvrdi da su institucije ugrožene te da se sve stvari odvijaju u okviru zakona.

"Ne odustajemo od toga da Ustavni sud BiH ima strance koje treba skloniti i politika uklanjanja stranaca treba da bude permanentni zadatak svih institucija. Vjerujem da je BiH sa sadašnjom krizom u totalnom zastoju i veoma teško će se izvući. Utjecaj međunarodne zajednice se pokazao kao loš, stvorio je rak ranu o neuspješnoj propaloj zemlji koja jedino unutrašnjim dijalogom može da se deblokira", kazao je Dodik.

Kako kaže, nikome nije do promovisanja bilo kakvog nasilja, ali ako se ne postigne dogovor o Izbornom zakonu, ako mehanizam koordinacije ne funkcioniše, nema se o čemu razgovarati jer RS trpi štetu zbog toga.

"Ne možemo završiti autoput od Banje Luke prema Mrkonjić Gradu i Kupresu jer više od godinu dana čekamo da dobijemo formalnu saglasnost Vijeća ministara BiH. To je samo jedan od primjera. Nemamo nikakve koristi od institucija BiH, ovo je trula i propala zemlja. Ako se problemi brzo ne riješe trulež će se raširiti. Potreban je dijalog bez stranaca koji su unijeli mnogo mirođija u zakuhani bosanski lonac koji kipi", rekao je Dodik.

On je kazao da s Čovićem nastavljaju raditi u okviru stranačkih rukovodstava te da SNSD podržava evropski put.

"Mi nismo za NATO integracije, HDZ jeste, ali to nije prepreka u našim odnosima", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a kazao je da je na današnjem sastanku bilo govora o konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i da postoji saglasnost Čovića da se taj problem riješi.

Napao je medije iz Federacije BiH da prave atmosferu protiv manjeg bh. entiteta.
Prijavi grešku


Komentari (531)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...