BiH
10

Čović: Nadogradnjama Dejtonskog sporazuma narušena ideja jednakopravnosti

FENA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da je nadogradnjama Dejtonskog sporazuma, u zadnjih 20 godina, vidno narušena osnovna ideja tog sporazuma.

Govoreći na konferenciji povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma, Čović je rekao da je bilo oko 180 "popravaka" na Ustav FBiH, nametanjem rješenja koja bi omogućila da se brže donose odluke u BiH.

"Time smo se grubo poigrali s osnovnom ideje sporazuma i narušili odnose jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri konstitutivna naroda u BiH i predstavnika drugih i time smo na uštrb donošenja brzih odluka, često ne znajući zašto ih donosimo, potpuno zanemarili aspekt jednakopravnosti, kao osnove utemeljenja odnosa koji bi trebali da vrijede u BiH", rekao je on.

Istakao je da je neko, posebno u prvih 10 godina od Dejtonskog sporazuma, djelovanjem na ustav entiteta, kako bi se eliminirala mogućnost blokada, potpuno otišao u drugom pravcu, umjesto da se izgrađuju odnosi uime svih u BiH za traženje konsenzusa oko kvalitetnih rješenja, te kompromisa.

"Koliko god to izgledalo kao nadogradnja, nije se smjela raditi na taj način", uvjeren je Čović ističući da je time napravljena šteta BiH te da se stoga i danas, 20 godina nakon "Dejtona" priča o istim problemima i traže se rješenja.

On je naveo da su se instrumenti koji su postojali u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, u značajnom mjeri suspendirani.

Kao primjer naveo je domove naroda u BiH, te instrumente natpolovičnih većina u donošenju odluka koji su svedeni, dodao je, na sporne trećine, koje se pokušavaju tumačiti, kako je naveo, različitim matematikama...

Čović je, tokom panel diskusije "Pogledi iznutra", a o temi "Refleksije na Dejtonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine, Tačke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?", istakao da je napravljeno jako puno grešeka koje treba ispraviti za razvoj BiH.