BiH
0

Čović na 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku

FENA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović boravit će u New Yorku na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Obraćanje predsjedavajućeg Čovića na Generalnoj debati 70. zasjedanja Generalne skupštine UN-a planirano je za 1. oktobar 2015. godine, u prijepodnevnim satima.

Predsjedavajući Čović će se tokom boravka u New Yorku obratiti i učesnicima plenarnog sastanka UN-ovog summita za usvajanje razvojnog programa nakon 2015. godine, te prisustvovati sastanku globalnih lidera o temi jednakosti polova i jačanja uloge žena, koji će biti održan 27. septembra 2015. godine.

Čović će prisustvovati i Summitu o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma, koji je planiran za 29. septembar 2015. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović će u New Yorku imati i brojne bilateralne sastanke, između ostalog sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, kraljem Jordana Abdullahom II bin Al-Husseinom, premijerom Holandije Markom Rutteom, zamjenicom generalnog sekretara UN-a i posebnom izaslanicom za seksualno nasilje u sukobima Zainabom Hawa Bangurom.

Prisustvovat će i prijemima koje organizuju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel, te prijemu u organizaciji Evropske unije, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.