BiH
2

Čović doputovao u New York gdje će prisustvovati 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović doputovao je u New York gdje će prisustvovati 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Čović je tokom boravka u New Yorku prisustvovao Forumu privatnog sektora Ujedinjenih nacija, na kojem je bilo govora o implementaciji ciljeva održivog razvoja.

Tom forumu prisustvovali su brojni predsjednici država i premijeri iz cijeloga svijeta.

Najviše pažnje posvećeno je realizaciji glavnih ciljeva održivog razvoja, poput promovisanja ekonomije i stvaranja uslova za održivi razvoj poljoprivrede.

Bilo je riječi i o zdravstvenom osiguranju, kvalitetnoj edukaciji, jednakopravnosti spolova, te o energiji i klimatskim promjenama.

Čović se sastao s premijerom Holandije Markom Rutteom. Tokom susreta istaknuto je da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou. Naglašena je spremnost za unapređenje odnosa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je premijera o aktivnostima BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Izrazio je zadovoljstvo što Holandija od 1. januara 2016. godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

Premijer Holandije je iskazao spremnost svoje zemlje za pomoć i podršku BiH na njenom evropskom putu.

Čović je posjetio i Katoličku misiju u New Yorku, gdje se susreo s fra Nikolom Pašalićem koji ga je informisao o aktivnostima te župe, jedne od 15, koliko ih je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Župa postoji već 112 godina i broji više od 5.000 vjernika, od kojih su većina četvrta generacija potomaka.

Čović je obišao i crkvu Svetog Ćirila i Metodija.

Prisustvovao je i prijemu koji je organizovala kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.