Historijski dan
157

Čović i Zvizdić uručili Junckeru odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predali su predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije.

Tim povodom danas je u službenu posjetu BiH stigao i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn.

Riječ je o finaliziranju najznačajnijeg izazova administracije na svim nivoima vlasti u našoj zemlji, kojim je dokazano da bh. političari mogu ostaviti po strani političke razlike i postići saglasnost o evropskom putu BiH.

Ceremoniji predaje odgovora u Predsjedništvu BiH prisustvovali su brojni predstavnici domaćih organa vlasti, uključujući i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika, premijera FBiH Fadila Novalića i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande.

U procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti, a koje su morale konsenzusom usvojiti sadržaj svakog odgovora iz Upitnika Evropske komisije. To je ujedno i razlog zbog kojeg je BiH trebalo mnogo više vremena da Evropskoj uniji dostavi odgovore nego susjednim zemljama.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće. Upitnik upućen BiH sadrži 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije.

Evropska komisija je u ovom mjesecu usvojila Strategiju za Zapadni Balkan u kojoj je navedeno da bi uz neprekidan napor i angažman Bosna i Hercegovina mogla postati kandidat za pristupanje Evropskoj uniji.

"Komisija će započeti pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što primi sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz neprekidan napor i angažman Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidat za pristupanje. Kosovo ima priliku za održivi napredak kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da napreduje na svom evropskom putu ukoliko to dopuste objektivne okolnosti", saopćeno je tada iz Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina je 15. februara 2016. godine predala aplikaciju naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.