{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović i Ljubić potpisali međustranački sporazum

F
12.11.2010. u 19:19
0
17
Čović i Ljubić potpisali međustranački sporazum
0
Čović i Ljubić potpisali međustranački sporazum
Dragan Čović
Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragan Čović i Božo Ljubić potpisali su danas u Mostaru međustranački sporazum, čiji je cilj, kako je rečeno, kroz ustavne promjene osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda te izboriti se za federalnu jedinicu s hrvatskom većinom koja će imati zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast.
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je kako je hrvatska pozicija u BiH ugrožena ustavnim rješenjima iz Daytona, neprincipijelnim promjenama toga sporazuma i političkom praksom, što je eskaliralo na ovim izborima kada je, po Ljubićevim riječima, bošnjačkim glasovima po drugi put izabran hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, a srpskim glasovima potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

"To je razlog okupljanja legitimnih hrvatskih političkih predstavnika oko vrijednosti načela zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Ovaj sporazum je upravo to - nastojanje da se kroz predstojeću ustavnu reformu izborimo za ravnopravnost, kako teritorijalnom tako i u institucionalnom pogledu, što naravno podrazumijeva federalnu jedinicu s hrvatskom većinom", istaknuo je Ljubić.

Sporazumom je predviđeno da se u procesu pregovora o ustavnim reformama potpisnici pridržavaju osnova i načela Kreševske deklaracije, te da zastupaju što širi nacionalni konsenzus i uključivanje ostalih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika s ciljem ostvarenja vitalnih nacionalnih interesa u skladu sa Sporazumom.

Također, u Sporazumu se navodi kako će se strane zalagati za izmjenu Izbornog zakona kako bi se osigurao izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je Sporazum između dva HDZ-a "ogroman iskorak" u stabilizaciji BiH te da on građanima BiH nudi potpuno drugačiju perspektivu.

"Želimo europsku BiH, moderno organiziranu BiH, demokratsku BiH, u kojoj će ustavno biti osigurana prava sva tri naroda i svakog građanina na potpuno identičnim načelima", naglasio je Čović.

Kada je u pitanju sudjelovanje HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u vlasti, Sporazumom je predviđeno da se razgovori o toj temi nastave na temelju usuglašenih načela nakon što sporazum prihvate stranačka tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: