Lideri stranaka o aktuelnom stanju
51

Čović i Lagumdžija na sastanku u Mostaru riješili pitanje vojne imovine

FENA
Čović i Lagumdžija
Čović i Lagumdžija
Izaslanstva HDZ-a BiH i SDP-a BiH, predvođena predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Zlatkom Lagumdžijom sastali su se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Tom je prilikom bilo riječi o aktuelnom stanju u BiH te odnosima između ove dvije stranke na svim nivoima vlasti.

Domaćin sastanka, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, izjavio je kako misli da su na sastanku definitivno riješili pitanje vojne imovine te da bi se to trebalo do kraja ovog mjeseca riješiti i u parlamentarnoj proceduri. Izrazio je uvjerenje i da će se pitanje državnog budžeta riješiti do kraja aprila, kao i da će se do tada ući u završnu fazu rješenja slučaja Sejdić-Finci.

"Kada ovo riješimo, iza sebe ćemo ostaviti ključne probleme koji su nas opterećivali zadnjih par godina i moći ćemo se okrenuti krajnje životnim pitanjima", kazao je Čović nakon sastanka u izjavi za novinare.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, govoreći o slučaju Sejdić-Finci, kazao je kako su razgovarali o kreiranju procedure u vezi rješavanja tog pitanja.

"Zadužili smo konkretne ljude iz jedne i druge stranke koji treba da na politički odgovornoj, ali i stručnoj razini, pronađu modalitete koji će biti prihvatljivi, ne samo za te dvije stranke, već i za većinu u Parlamentu BiH koja može napraviti izmjenu Ustava i riješiti taj slučaj u cijelosti", kazao je Lagumdžija.

Govoreći o državnom budžetu, predsjednik SDP-a istaknuo je kako su građani zaslužili da nakon tri godine imaju budžet BiH, te je u vezi s tim pohvalio predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu, napominjući da je uspio pomiriti "naizgled nepomirljivo".

Čelnici HDZ-a BiH i SDP-a na sastanku su razgovarali i o saradnji stranaka na nižim nivoima vlasti, a posebice su pohvalili saradnju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Suradnja u HNŽ-u trebala bi biti ogledni primjer kako se treba surađivati", kazao je Čović, a Lagumdžija je dodao kako su ljudi koje vode te dvije stranke u HNŽ-u u novim ljudskim i političkim odnosima kreirali klimu koja rješava dugogodišnje probleme.

Na kraju su oba čelnika najavili kako će se krajem travnja u Mostaru održati sastanak političkih stranaka koje sudjeluju u vlasti BiH na državnoj razini.