Bez Izetbegovića
286

Čović i Dodik večeras na sastanku sa članicama Vijeća sigurnosti UN-a

V.K.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednici HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik učestvovat će večeras na okruglom stolu kojem bi trebalo da prisustvuju svi ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Sastanak će se održati na prijedlog ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vasilyja Nebenzyje, a organizovan je povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iz Dodikovog kabineta je saopćeno da će se on Vijeću sigurnosti obratiti videolinkom.

Pored Milorada Dodika i Dragana Čovića, sastanku je trebao prisustvovati i Bakir Izetbegović, međutim on je odbio poziv ruskog ambasadora izjavivši kako je izbor učesnika potpuno pogrešan.

"Pogrešan izbor učesnika iz BiH je na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bosanskohercegovačkih institucija i izabranih predstavnika u tim institucijama", navodi se u pismu koje je Izetbegović uputio ruskom ambasadoru pri UN-u.

Ambasador Rusije pri UN-u, u konceptu kojim je predstavio razloge organizovanja ovog događaja, istakao je kako je potrebno saslušati legitimne predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini.

"Članice Vijeća sigurnosti UN-a imaju svoje, ponekad prilično različite stavove o situaciji u BiH. Da bi se razumio Dejtonski sporazum i važnost njegove pune provedbe za stvarnu političku situaciju u BiH, kao i da bi se dobila sveobuhvatna slika događaja na terenu, potrebno je saslušati legitimne predstavnike tri konstitutivna naroda. To bi pomoglo u procjeni vrijednosti i značajne političke i historijske uloge koju Dejtonski mirovni sporazum ima za BiH i regiju Balkana u cjelini", napisao je ruski ambasador.

Prema posljednjim informacijama, ambasadori zemalja Vijeća sigurnosti UN-a pripremili su pitanja vezana za provedbu Dejtonskog sporazuma, a Dodik i Čović morat će odgovoriti na njih.

Sastanak članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija s jedne strane, i Milorada Dodika i Dragana Čovića s druge, počet će večeras u 20 sati.