Nakon potpisivanja
197

Čović: Hvala ambasadorima što smo sve obavili u tišini, izbori već ove godine

I. P.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je danas nakon potpisivanja sporazuma za Mostar da je sa Bakirom Izetbegovićem dogovorio okvir, a da će gradske vlasti naknadno objasniti detalje funkcionisanja Mostara.
"Potpisali smo dva sporazuma, jedan - okvirni sporazum za Grad Mostar, uključujući statut i izbore, i drugi da kako bi osigurati legitimne naredne opće izbore uz legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ", rekao je Čović dodavši da će lokalni izbori biti održani već ove godine.

On se zahvalio čelniku Delegacije EU Johannu Sattleru i američkom ambasadoru Ericu Nelsonu, te predstavnicima OHR-a, OSCE-a i ambasadoru Velike Britanije kako bi u tišini i bez pritiska javnosti došli do ovih dogovora.

"Po meni uskoro možemo podnijeti prijedlog izmjene izbornog zakona što se tiče Mostara kako bi se održali lokalni izbori, a drugi sporazum nas obavezuje da do kraja 2021. završimo sve što treba pred opće izbore 2022", rekao je Čović.

Podsjetimo, nakon više sastanaka i približavanja udaljenih pozicija lideri HDZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, stavili su potpis na politički sporazum o održavanju izbora u najvećem hercegovačkom gradu.