Čeka se potpis
728

Počeo susret Izetbegovića i Čovića, sve oči uprte u Mostar

I. P.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru danas nešto iza 17 sati počeo je susret predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića na kojem bi trebao biti potpisan dugo očekivani sporazum o budućnosti grada.

Čović je prilikom ulaska u zgradu novinarima aludirao da je sporazum završena stvar riječima "gotovo".

Na sastanak su stigli i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i prvi čovjek Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Riječ je o rješavanju problema (ne)održavanja izbora u najvećem hercegovačkom gradu, odnosno implementacije odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine.

Također, Čović i Izetbegović potpisom dokumenta obavezat će se da će sporne stvari iz Izbornog zakona dogovoriti do kraja 2021. godine, kako bi u izbornu 2022. godinu ušli s novim zakonskim pravilima.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je još 2010. usvojio zahtjev Kluba poslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredba član 19.4. Izbornog zakona i člana 17. Statuta Grada Mostara koje tretiraju način izbora Graskog vijeća.

Rok za izvršenje odluke, odnosno promjene spornih članova, istekao je 26. decembra 2011. godine, a zbog probijenog roka u ovom gradu posljednji izbori održani su 2008. godine.