Historijski potpis
97

Sattler u Mostaru: Čekali smo godinama, ovaj sporazum sada ide u Parlament

I. P.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Prvi čovjek Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je današnje potpisivanje sporazuma za Mostar između Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Kako je rekao nakon ceremonije potpisivanje, održavanje izbora u Mostaru jedan je od prvih prioriteta EU koje je Unija dala domaćim vlastima.

"EU pozdravlja postizanje sporazuma o održavanju izbora u Mostaru koji su se čekali 12 godina. Zahvaljujem se liderima stranaka i gradskim vlastima, te međunarodnoj zajednici. Ono što je važnije jeste da na ovaj način procese vraćamo u Parlament jer će u konačnici Parlament BiH odlučiti o prijedlogu, a dogovor je da se u roku od 15 dana uputi u proceduru", rekao je Sattler

On je dodao da je vrlo važno što se ispunjava odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Proces ka EU bio je bolno spor, a nije razlog što su vrata EU bila zatvorena, ona su itekako otvorena. Razlog sporosti leži u nedostatku političke volje. Zato pozivam sve lidere da se uključe u rješavanje problema ove zemlje", poručio je Sattler.

Podsjetimo, Dragan Čović i Bakir Izetbegović stavili su potpis na politički sporazum o održavanju izbora u najvećem hercegovačkom gradu.