Uz zajedničku fotografiju
456

Čović čestitao pobjedu Netanyahuu: Radujem se jačanju prijateljstva naše dvije nacije

V. K.
Čović na jednom od sastanaka s Netanyahuom (Foto: Twitter)
Čović na jednom od sastanaka s Netanyahuom (Foto: Twitter)
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović osvrnuo se na rezultate izbora u Izraelu te je čestitao pobjedu Benjaminu Netanyahuu koji će najvjerovatnije ponovno biti premijer države.
U obraćanju na Twitteru, Čović je rekao kako očekuje da dolazak Netanyahua na vlast ojača odnose između Izraela i Bosne i Hercegovine.

"Čestitam Benjaminu Netanyahuu na izuzetnoj pobjedi. Radujem se jačanju prijateljstva između naše dvije nacije i promociji bilateralnih odnosa između Izraela i Bosne i Hercegovine", rekao je Čović.

Inače, Čović se u junu 2022. godine sastao u Izraelu s Netanyahuom gdje su razgovarali o bilateralnim odnosima država, situaciji u BiH te privrednim ulaganjima.

Čović je tada učestvovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu. Istakao je kako će raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.

Izjavio je kako se svjetski čelnici moraju okupiti i zavjetovati se da više nikada neće dopustiti da se užasi holokausta, kao jedne od najmračnijih stranica u historiji čovječanstva, ponove. Nakon svečanog obraćanja, Čović je položio vijence u Domu sjećanja.

U posljednjih nekoliko mjeseci, predsjednik HDZ-a u BiH Dragan Čović intenzivirao je diplomatske odnose s izraelskim zvaničnicima, ali i privrednicima.

Izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, koji je često u Čovićevom društvu, je izvršni direktor kompanije Aluminij, potpredsjednik je Nogometnog kluba Zrinjski i predsjednik Jevrejske općine Mostar.

Kabiri je u Mostaru otvorio galeriju The Hub of Fine Arts u kojoj su izložena slikarska djela vrijedna čak 300 miliona KM. Ovo je jedna od najznačajnijih galerija na Balkanu.

Ambasada Izraela u Tirani, zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, nedavno se osvrnula i na problem izmjena Izbornog zakona BiH te su poručili kako se ključni principi i ravnopravnost mora održati kroz legitimno predstavljanje, što je ideja za koju se zalaže HDZ.

"Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokratije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju.

Nedostatak implementacije, naveli su tad iz Ambasade, ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu.

"U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama izbornog zakona su dobrodošli", zaključili su iz Ambasade Izraela.