BiH
0

Čović: BiH će iduće godine dobiti kandidatski status za EU

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas se družio sa predstavnicima medija u BiH koje je prije nekoliko dana pozvao na kafu u zgradu državnog Predsjedništva. Čović je otvoreno odgovarao na pitanja novinara uključujući i ona koja se tiču usvojenog mehanizma koordinacije i evropskih integracija BiH.

Čović je kazao da nije tačna informacija da je prije usvajanja mehanizma koordinacije on pokazao dokument predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. On je istakao kako je mehanizam koordinacije usaglašen još prošle godine i da je dogovoreno da u narednom periodu budu usvojene izmjene i dopune kako bi se prilagodio sa svim nivoima vlasti u BiH, ali da to nije u potpunosti ispoštovano.

"Želim da ispoštujemo ono što smo dogovorili sa predstavnicima vlasti u RS-u. To su sitnice koje nisu vrijedne spomena. Siguran sam da ćemo mehanizam koordinacije u narednom periodu mijenjati dva ili tri puta i to zbog sebe", rekao je Čović.

Čović je dodao kako nema niti jedan razlog da prijedlozi premijerke RS-a Željke Cvijanović ne budu dio mehanizma koordinacije i da vjeruje kako će ovaj problem biti riješen u narednih mjesec dana.

On je istakao kako je uvjeren da će BiH u idućoj godini dobiti kandidatski status uprkos svim problemima EU s migranstkom krizom i statusom Velike Britanije.

Najavio je da će za nekoliko dana imati sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom na kojem će pokušati riješiti nesuglasice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je po drugi put organizovao druženje s predstavnicima svih medijskih kuća, tokom kojeg su razmijenjena mišlјenja o aktuelnoj situaciji u BiH, regiji i svijetu.

Povod za neformalno druženje je osvrt na aktivnosti u Predsjedništvu BiH, sa naglaskom na cilјeve koji su postignuti na reformskom putu BiH, kao i prioritete u narednom periodu.

U uvodnom izlaganju, predsjedavajući Čović je informisao predstavnike medija o aktivnostima koje su poduzete u proteklim mjesecima kako bi se predao kredibilan zahtjev za članstvo u EU, te načinio naredni još važniji korak i dobio kandidatski status iduće godine. U nastavku izlaganja bilo je riječi o vanjskopolitičkim aktivnostima BiH na regionalnom planu i razmjenama posjeta na najvišem nivou.

Osvrćući se na ostala pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH, predsjedavajući Čović je govorio o dinamici aktivnosti iz oblasti odbrane kako bi se aktivirao MAP.