Čović: U Briselu ćemo potvrditi da imamo dogovoren koordinacijski mehanizam

F
FENA
7.12.2015. u 16:25
13
37
Čović: U Briselu ćemo potvrditi da imamo dogovoren koordinacijski mehanizam
13
Čović: U Briselu ćemo potvrditi da imamo dogovoren koordinacijski mehanizam Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Koordinacijski mehanizam već imamo i to ćemo svi zajedno potvrditi u Briselu. Da tražimo još neke prilagodbe i promjene to je točno i kada ih usuglasimo one će biti sastavni dio koordinacijskog mehanizma, ali do tada imamo ono o čemu smo se već usaglasili. Siguran sam da ćemo do kraja ovog mjeseca s dnevnog reda definitivno skinuti i pitanje prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU", izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uoči odlaska u Brisel, gdje će narednih dana članovi državnog predsjedništva, između ostalog, razgovarati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom.
Iako to, kako kaže, sad možda i ne izgleda tako, Čović je uvjeren da će nakon povratka članova Predsjedništva BiH iz Brisela, biti jasno da je BiH ispunila ključne preduvjete za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

"Ostaje nam još dva-tri dana da na tome intenzivno radimo i siguran sam da će i ministar Mirko Šarović kroz nadležna povjerenstva aktivno raditi na tome s predstavnicima EU i da će o tome informirati na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u petak u Briselu. Ne vidim niti jedan razlog zašto mi do kraja ove godine ne bismo predali aplikaciju za članstvo u EU", ocijenio je u predsjedavajući Čović.

Govoreći o mogućim negativnim posljedicama nedavne odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske na političke procese u zemlji, uključujući ispunjavanje zahtjeva koje pred BiH postavlja EU, predsjedavajući Čović je kazao da ne želi komentirati samu presudu, ali da je nemoguće izbjeći njen utjecaj na politička događanja u BiH.

"I najmanji detalj može destabilizirati naše odnose, ali treba zamijetiti i nešto drugo, što mnogi još ne prepoznaju. Mi smo vitalno promijenili taj odnos prema problemima. Umjesto da ih prihvatamo na način da nas oni potpuno uspore i da se bavimo isključivo njima, mi pravimo novi iskorak. Može zvučati nelogično, ali to nam je dodatni poticaj da ubrzamo sve aktivnosti kada je riječ o euroatlantskom procesu i da provodimo ubrzano strukturalne reforme, uključujući pravosuđe. Time ćemo eliminirati potrebu da neko uopće komentira odluke sudova", kazao je u razgovoru za Fenu predsjedavajući Čović.

Članovi Predsjedništva BiH će u srijedu sudjelovati na konferenciji u povodu 20. godišnjice Daytonskog sporazuma koju u Europskom parlamentu organizira troje hrvatskih europarlamentaraca, a na koju su pozvani i Federica Mogherini i Johannes Hahn.

"Bit će to prigoda za razgovor o prošlosti i sadašnjosti, ali posebno budućnosti BiH. Dobro je što je organizirana ova konferencija, jer o čemu bi drugom trebali govoriti europarlamentarci iz Hrvatske ako ne o stabilnosti BiH kao ključnog susjeda koji obavija oko tisuću kilometara granice s EU. Ono što me veseli jest taj istančan osjećaj za problematike u BiH i budućnost BiH, jer je tih 11 glasova parlamentaraca iz Hrvatske i mnogo drugih koje oni indirektno stvaraju u Europskom parlamentu velika potpora nama u BiH na evropskom putu", ustvrdio je Čović.

Planiran je i sastanak s predsjednikom Evropske pučke stranke, budući da sva trojica članova Predsjedništva BiH dolaze upravo iz pučkih stranaka. Također je predviđen i sastanak s predstavnicima NATO-a.

"Razgovarat ćemo o statusu BiH i ambicioznom planu da već u šestom mjesecu iduće godine na ministarskom sastanku u Varšavi BiH krene dinamikom zacrtanom MAP-om, da bi naš put ka euroatlantskim integracijama imao puni smisao i bio vidljiv što se tiče EU u idućih mjesec dana, a u slučaju NATO-a u idućih pet ili šest mjeseci", zaključio je Čović u razgovoru za Fenu."


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: