Snježna lavina na Zelengori
0

Ćosović: "Preživjeli smo pravu dramu"

SRNA
Rodojica Ćosović, koji je juče sa trojicom prijatelja šest sati bio zarobljen snježnom lavinom na Zelengori, izjavio je da se ova drama završila srećno zahvaljujući, prije svega, visoko profesionalnoj obučenosti pripadnika EUFPR-a, koji su ih helikopterom evakuisali i prebacili na sigurno.

"Preživjeli smo pravu dramu, koja se završila srećno, uprkos povredi našeg druga Petra Golijanina", rekao je Ćosović, snimatelj iz Foče, koji je sa trojicom prijatelja, juče krenuo ka Zelengori, u namjeri da snimi zimske kadrove za turističko-promotivni film o ovoj planini.

On je naveo da su išli na Zelengoru po sunčanom danu, sa dva vozila-gusjeničara, sa planinskog prevoja Čemerno, u pravcu Orlovačkog jezera, kada ih je odjednom na oko 1.600 metara nadmorske visine, zahvatila snježna lavina, koja je prekrila oko hiljadu kvadratnih metara površine.

"Uspjeli smo napustiti vozila sva četvorica, ali je dio lavine, za sobom, niz strmu padinu, povukao vozača Petra Golijanina i njegovo vozilo. Petar je prošao sa polomljenim koljenom. Ekipa je u snijegu, ložeći vatru, pomažući povrijeđenom i čekajući spas, u snježnoj blokadi provela skoro šest časova", rekao je Ćosović.

On je dodao da im je helikopter EUFOR-a, opremljen za spasavanje unesrećenih u noćnim časovima, stigao u pomoć oko 20.30 časova.

 "Sve je prošlo u najboljem redu, zahvaljujući prije svega visoko profesionalnoj obučenosti pripadnika EUFOR-a, koji su nas, helikopterom, evakuisali i prebacili na sigurno", ističe Ćosović, čija je kamera uspjela zabilježiti dramatične kadrove iz snježne lavine na planini Zelengori.